3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Öğretim elemanlarından destek

Tekel'in sigara bölümünün özelleştirilmesinin ardından çalışanlar tarafından sigara fabrikalarında başlatılan eyleme, öğretim elemanları da Türkiye genelinde 414 imza toplayarak destek verdi.

Tekel'in sigara bölümünün 1 milyar 720 milyon dolara özelleştirilmesinin ardından Türkiye genelinde bulunan 6 sigara fabrikasında çalışanların başlattığı eylem, Tekel Adana Sigara Fabrikası'nda da halen devam ediyor. Tekel işçilerine, eylemlerinin 34. gününde Çukurova Üniversitesi Öğretim Elamanları Derneği'nden destek geldi.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Erhan Yıldırım ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Görevlisi, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Aydemir Şengül ile öğretim elemanları, Tekel işçilerini fabrikada ziyaret etti.
Tek Gıda-İş Sendikası Güney Anadolu Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde 22 Şubat'ta 6 sigara fabrikasının yok pahasına satıldığını, bu nedenle Tekel işçilerinin 34 gündür özelleştirmeye karşı eylemde olduğunu, bu sürede tüm sivil toplum örgütlerinden destek geldiğini, son olarak öğretim elemanlarının kendilerine destek verdiğini söyledi. Diliçıkık, 414 öğretim elemanının, Türkiye genelinde Tekel'in özelleştirilmemesi için imza topladığını vurguladı.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Erhan Yıldırım ise 6 sigara fabrikasının 1 milyar 720 milyon dolara British American Tobacco firmasına satıldığını hatırlatarak, "Kamuoyu fabrikaların yanı sıra 2 yıllık tütünün de verildiğini yeni anladı. Tekel'in benzeri firmaları; örneğin İngiliz Gallaher firması 14.7 milyar dolara, Tekel'den daha küçük olan Almanya'nın Reemtsma firması 6.2 milyar dolara büyük sigara firmalarınca satın alındı. Tekel yok pahasına satılmıştır. Tekel'in aleyhine kararlar alınarak, Tekel'in 1999 yılında yurt içindeki pazar payı yüzde 70 iken, 2007 yılında bu rakam yüzde 30'a düşmüştür. Bu oranlar düşünülürse Tekel 4 yıllık karına satılmıştır" dedi.

Yıldırım, Tekel'in satılmasıyla birlikte sektörde bir tek yerli firma kalmadığını, bu özelleştirmeyle cari açığın artacağını belirterek, "Bu özelleştirme ülke çıkarlarına aykırıdır. Özelleştirme herkesin kaybına neden olacaktır. Bilim adamları olarak bu özelleştirmenin iptalini, ülkenin savunulmasıyla eşdeğer görüyoruz" diye konuştu.
34 gündür Tekel'in özelleştirilmemesi için eylem yapan Tekel işçilerine bugün 2.5 yaşındaki Eylül Şarman da destek verdi. Eylül, annesi Türkan Şarman'ın kucağında eyleme katıldı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 14:31:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?