2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Öğretmenler günü kutlamaları Adana kutlanıyor

24 Kasım Öğretmenler Günü Adana’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Öğretmenler Günü nedeniyle Adana’da ilk tören sabah 09.00’da Atatürk Parkı’nda gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Abdullah Dölek, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar, müdür yardımcıları, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin hazır bulunduğu törende saygı duruşunda bulunuldu, Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına Müdür Vekili Atilla Gülsar anıta çelenk koyarak Ata’ya saygı duruşunda bulundu.

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Gülsar, 24 Kasım’ın büyük Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ni kabul ettikleri gün olduğunu ve 1981 yılından bu yana da Öğretmenler Günü olarak kutlandığını belirtti. Türk toplumunda görevlerin en kutsalının öğretmenlik mesleği olduğunu şüphe götürmez bir gerçek olarak gördüklerini ifade eden Gülsar, "Milletlerin istiklal ve bağımsızlıklarının kazanılmasında, kültür ve medeniyetlerinin meydana getirilmesinde, birinci derecede rol oynayan öğretmenlerdir. İçinde bulunduğumuz çağ ilim ve teknoloji çağıdır. İlim ve teknolojiyi araştıracak, bulacak ve yükseltecek yol eğitim ve öğretimden geçer. Dinamik olan eğitimin konusu insan, temel taşı ise öğretmendir" dedi.

Öğretmenlik mesleğinin büyüğüne karşı hürmet ve saygı, küçüğüne karşı sevgi, aynı zamanda şahsi arzulardan feragat isteyen bir meslek olduğuna işaret eden Gülsar, "İtaat etmeyen, hürmet ve saygıya layık olamaz. İnsanları sevmeyen, insanlar tarafından sevilmez. Mensubu bulunduğu milleti, gerçek manada tanımayan ve anlamayan kendini topluma kabul ettiremez. Hele şahsi menfaatlerini ön planda tutan bir kimse, çevresi tarafından kabul görmez. Halbuki, günümüz insanları öyle rehber ve eğiticiler bekliyor ki; hiçbir menfaat beklemeden, sadece Allah rızası için, kendisini cemiyete adasın. Yoksa bulunduğu yerin, zor şartlarından şikayetçi olanlar, ücretinin azlığından yakınanlar veya herhangi bir sebebten dolayı, mesleğini adeta parmak ucuyla tutanlar, gerçek öğretmenlik mesleği vasfını kazanamamıştır. Öğretmen, Türk toplumunun aydın bir üyesi olarak iyi bir vatandaş, iyi bir insan, iyi bir üretici ve tüketici yetiştirilmesine yardımcı olmalıdır" diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar ile bir grup öğretmen ve öğrenci daha sonra Vilayet’e giderek Vali Cahit Kıraç’ı makamında ziyaret ederek çiçek verdi. Gülsar, Adana’da 17 bin öğretmenin görev yaptığını, ekonomik olarak daha rahat olmaları halinde daha verimli eğitim yapacaklarını ifade ederken, "İlin öğretmeni olarak ilk ziyareti sizden başlattık"dedi.
Vali Kıraç da, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarken, öğretmenleğin dünyanın en eski mesleklerinden biri olduğunu, öğretmensiz toplumların aydınlanmasının mümkün olamayacağını söyledi. Öğretmenliğin fedakarlık isteyen bir meslek olduğu, öğrencilerin bunun farkında bile olmadığı, yılın 12 ayı 24 saati öğretmenin ilgi, bilgisine öğrenciler gibi tüm insanların ihtiyacı olduğuna işaret eden Kıraç, "Öğrenmenin yaşı yoktur. İnsanlar ölünceye kadar bilgi almak durumundadır. Bunu derleyen toplayan öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerimizi bu fedekar çalışmalarından dolayı saygıyla anıyorum. 24 Kasım’ın bir kez daha ülkemiz için aydınlık geleceklere, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Adana 2 milyona yakın genç nüfusu ile en fazla eğitim-öğretime ihtiyaç duyan bir ilimiz. Özel idare ve yerel kaynaklarımız başta olmak üzere Milli Eğitim’in kendi bütçesinden ayırdığı kaynakları da kullanarak ilimizdeki başta derslik ihtiyacı olmak üzere sıkıntıları gidermeye çalışacağız. Burada anne-babalara ve öğrenci velilerine de sesleniyorum. Çocukları okula göndermek yeterli değildir. Asıl okula gittikten sonraki dönemde öğretmenleriyle, okul idarecileriyle ilişkilerini kesmeden onlarla işbirliği yapmalıdır. Ancak bu ilişki ile öğretmen, öğrenci ve veli ile eğitimde başarıyı sürekli hale getirebiliriz. Burada başarının temel taşı öğretmenlerdir. Öğretmenler bu ülkenin görünmez kahramanlarıdır" dedi.

Vali Kıraç, İletişim Lisesi öğrencilerinin meslek liseleriyle ilgili sorusuna da, "Genç bir nüfusumuz var. Beceriyle donanım hizmet etmesi gerekiyor. Dünyada mesleki eğitim oranı yüzde 70-75’lerde. Biz de tam tersi genel lise yüzde 70, meslek liseleri yüzde30’larda. Bunun da dünyadaki gelişmelere beraber değişeceğine inanıyorum. Çünkü, Türkiye’nin becerili iş gücüne, eğitilmiş beyne ihtiyacı var. Bunu da mesleki eğitimle alabiliriz" şeklinde cevap verdi.

adana
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 12:05:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?