2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Oğuz Satıcı'dan faiz açıklaması

 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye'nin sahip olduğu siyasi istikrarın ve ekonomik istikrarın karşılığının bu yükseklikteki faizlerin olmadığını söyleyerek, "Merkez Bankası (MB) faizleri biraz düşürdü ancak faizlerin yüzde 2-2.5 puan daha düşmesi gerekiyor" dedi.


TİM Başkanı Satıcı, yaptığı açıklamada Türkiye'nin 2008 yılı için koşmuş olduğu hedeflerin belli olduğunu, bu hedefler çerçevesinde kendilerini organize etmeye çalıştıklarını ifade etti. Satıcı, hiçbir şeyin toz pembe olmadığını sorunların var olduğunu, ancak bu hedeflere doğru giderken sorunlarım var demekten ziyade çözümlerim var da demek gerektiğini belirterek, "Biz her sorunun yanına çözüm koyarak yolumuzu açmaya çalışıyoruz. Hem uluslararası piyasalarda çeşitli beklentiler var, hem de ABD'deki finans piyasalarının küresel piyasalara yaratmış olduğu bir stres var. Bu mutlaka bizi etkiliyor. Ama biz şunu biliyoruz. Rehavete kapılmadan, ama panik de yapmadan yolumuza devam etmek zorundayız" diye konuştu.


Dünyada piyasalarda bir daralma söz konusu olsa dahi son 5 yıldır yakalanılan büyüme hızının minimum senelik yüzde 7 büyümeye kilitlenmek zorunda olduklarına dikkat çeken Satıcı, şunları kaydetti:


"Türkiye'nin bütün çözümlerinin yıllık yüzde 7'lik büyümenin içinde saklı olduğunu düşünüyoruz. Terörle mücadeleden demokratikleşmeye kadar gidecek her sürecin ana itici gücünün ve ülkenin minimum her sene yüzde 7 büyümesiyle mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Biz bu hedefe kilitlenmiş durumdayız üreticiler, ihracatçılar olarak, uluslararası piyasaları yakından izliyoruz. Çünkü içersinde yaşıyoruz. Biz Türkiye'nin küresel piyasalara 107 milyar gibi ihracat, 170 milyar dolar ithalat onuruyla entegre olmuş, Türkiye'nin ana gövdesiyiz. Tabii ki sıkıntılar var. Ama paniğe gerek yok. Rehavete kapılmamak gerekiyor."


Küresel rekabetin bir parçası olmak için mücadele etmek zorunda olduklarını belirten Satıcı, bu işin sadece Ankara'dan değil yerel yönetimlerden de ivme alması gerektiğini anlatmaya çalıştıklarını, bu işin misyoneri olarak şehir şehir, kasaba kasaba, köy köy dolaşıp anlattıklarını ve 107 milyar dolar ihracat rakamının piyangodan çıkmadığını vurguladı. Türkiye'nin sahip olduğu siyasi istikrar ve ekonomik istikrarın karşılığının bu faiz oranları olmadığını söyleyen Satıcı, Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz oranlarının yüksek olduğunu kaydetti. Satıcı, "Ama Merkez Bankası bu konuda daha farklı düşünüyor. Daha ürkek ve çekingen davranıyor. MB'de Türkiye'nin büyüme, kalkınma, projelerine katkı koymalı. En az bizim kadar heyecanlı ve proaktif olması gerektiğini düşünüyoruz. O anlamda eleştirilerimizi MB merkezli gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.


Satıcı, faiz oranlarının MB tarafından biraz düşürülmesine rağmen hala yüksek olduğunu, şuanda bile 2-2.5 puan daha aşağıda seyretmesi gerektiğini vurguladı. Özelleştirme konusuna da değinen Satıcı devletin kumaş, sigara, tabanca üretimi yapmayacağının altını çizerek şöyle devam etti:


"Biz özelleştirmeden yanayız ve bu konudaki görüşümüz çok net. Özelikle bu hükümetin özelleştirme konusunda yapmış olduğu atılımları destekliyoruz. Özelleştirme idaresinden ona bağlı olduğu bakana kadar herkesi kutluyoruz. Devlet sigara üretmez, devlet bankacılık yapmaz, devlet kumaşçılık yapmaz, devlet tabanca üretmez. Devlet bunları üretecek sistemleri kurar ve onların işleyeceği ana sistemleri oluşturur."


Türkiye'de küçük ve orta boylu işletmelerin girdilerin daha az olduğu ülkelere gitme konusuna değinen Satıcı, sadece hazır giyimcilerin, konfeksiyoncuların değil tüm üreticilerin küresel rekabet içerisinde pozisyonunu doğru alması gerektiğini vurguladı. Satıcı, mutlaka Türkiye'nin küçük ve orta boy işletmelerinin bir mecburiyetle değil rekabetçiliğini sürdürebilmek ve Türkiye'nin zenginleşmesine, büyümesine katkı sağlamak adına kendilerine artık yerel yapılar yerine çok uluslu yapılar haline getirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2008 Pazar 12:45:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?