4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Okul yaptırmak için evlerini satıyor

İmkansızlıklar nedeniyle okuyamayan ilkokulu 40 yaşında dışarıdan bitiren 71 yaşındaki İsmail Hazar, ticaretten elde ettiği kazançla 1 ilköğretim okulu yaptırdı, 4 okul daha yaptırmak için gayrimenkullerini satışa çıkardı.

1937 yılında Malatya'nın Akçadağ ilçesinin bir köyünde dünyaya gelen İsmail Hazar, 1960 yılında Adana'ya yerleşerek ticarete atıldı. Askerde saat satarak 300 lira para biriktiren ve askerden sonra Gaziantep'ten aldığı çarşaf, perde ve havluları 7 yıl boyunca Adana'da satan Hazar, 2 yıl sonra Vakıflar Çarşısı'ndan dükkan alarak işlerini büyüttü. Dükkanı depo alarak kullanan ve ticarete devam eden İsmail Hazar, gayrimenkul alım-satım işlerine de başladı. Şakirpaşa Mahallesi'ne yerleşen Hazar, burada arsa sattığı yaklaşık bin kişiyi ev sahibi yaptı. Maddi imkansızlıklardan dolayı 4. sınıfa kadar okuyabilen Hazar, 8 çocuğunu da üniversitede okuttu. Hazar, çocukları üniversiteyi bitirdikten sonra kendisini hayır işlerine adadı.

Maddi imkansızlıklar içinde bir hayat sürdükleri için okuyamadığını belirten Hazar, "Ben ilkokulu bitiremedim. Çünkü ben babamı hiç görmedim. Annem bana hamileyken babam hayatını kaybetmiş. Annem de ancak kardeşlerimin karnını doyurabildi. Zaten köyde de okul yoktu. Evlerde eğitmenler ders verirdi. Biz sınıf nedir bilmezdik. Okulu hiç görmedik. Bu nedenle 4. sınıfa kadar okuyabildim. Sonra askere gittim. Askerden geldim, okuyup meslek sahibi olamadığım için Adana'ya gelip, ticarete atıldım. Ticarette ilerlerken ilkokul diploması gerek oldu, dışarıdan öğretmenlerin sayesinde diploma aldım. 40 yaşında ancak ilkokul diploması aldım" dedi.

Adana'ya geldiğinde Türkçe bile bilmediğini sadece Kürtçe konuşabildiğini vurgulayan Hazar, şunları kaydetti: "Bugün Türkiye'nin durumuna, dünyanın durumuna bakıyorum, her şey var ama hiçbir şeye sahip olamıyorsun. Bunların hepsi kültürsüzlüğün, okulsuzluğun ürünü. Onun için Türkiye'de edebiyat, bilim, teknik, uygarlık, medeniyet, sanat yok. Okul olmadığı için bunların hiçbiri olmadığı gibi çocukların geleceği de yok oluyor. Ben yokluktan okuyamadım. Ancak günümüzdeki çocuklar okumayıp cahil kalmasın. Gerideki insanlara faydalı olabilmek için kendimi bu yola adadım. Artık bütün servetim ile ilköğretim okulu
yaptıracağım."

Bundan sonraki kazancından mezarının tapusunu alacak parayı ayırarak, geri kalanıyla 5 okul yaptırmak istediğini vurgulayan Hazar, 5 okul yaptırmadan ölmesi durumunda gözünün açık gideceğini söyledi.

Bu yıla kadar Adana Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalayarak 8 dairesini satıp, 1 okul yaptırdığını, ancak 4 okul daha yaptırmak istediğini anlatan Hazar, "4 okul daha yaptırmak için kollarımı sıvadım. Bunun için 5 lüks dairemi ve 2 milyon TL tutarındaki 2 gayrimenkulümü satışa çıkardım. Bunları satıp okul yaptırmak istiyorum. Ayrıca, milli eğitime gayrimenkul ve daire bağışlayabilirim" diye konuştu.

Hazar, Pınar Mahallesi'nde yaptırdığı ilköğretim okuluna geldiği zaman çok duygulandığının altını çizerek, "Biz okul nedir bilmeden, okul görmeden büyüdük. Ama şimdi yaptırdığım okulu gezmeye geliyorum. Bu beni çok duygulandırıyor. İnşallah Allah ömür verirse daha çok okul yaptırarak, yavruların okumasına sebep olmak istiyorum" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 10:55:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?