3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Okul yerine tarlaya gidiyorlar

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden Adana'ya göç eden ve tek geçim kaynağı mevsimlik işçilik olan ailelerin çocukları, ailelerine destek olmak için eğitimlerini yarıda bırakarak, tarlada çalışmak zorunda kalıyor.

Adana'da ve Çukurova Bölgesi'nde önce mevsimlik işçi olarak gelen ve daha sonra Adana'ya yerleşen ailelerin çocukları alınan bütün önlemlere rağmen, ürün hasat dönemlerinde okulu yarıda bırakıp tarlaya çalışmaya gidiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden göç eden ailelerin ve mevsimlik işçi olarak Adana'ya gelen ailelerin çocukları için Karataş ilçesinde okul yapılmasına rağmen çocuklar hala tarlada çalıştırılıyor.

Ürüne göre bir göç rotası çizen mevsimlik işçiler çocuklarıyla beraber her yıl kilometrelerce yol kat ediyor. Baharın gelmesiyle birlikte çocuklarıyla Doğu ve Güneydoğu'dan Akdeniz Bölgesi'ne soğan, pamuk, karpuz toplamaya gelen ailelerin çocukları da aylarca evlerinden uzakta ve zor hayat şartlarında çalışıyor.

Ortalama 6 ay süren mevsimlik göç, en çok okullarından ayrılmak zorunda kalan çocukları etkiliyor. Yaşanan göçle birlikte eğitimlerinden de mahrum kalan çocuklar karne sevinci de yaşayamıyor. Güneydoğu'da yoğun yaşanan göçü önlemek ya da geciktirebilmek için kaymakamlıklar ve milli eğitim müdürlüklerince kampanyalar düzenleniyor, projeler hazırlanıyor. Ancak bütün çabalara rağmen çocuklar, yasak olmasına rağmen çalıştırılıyor.

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, başka bölgelerde kendi sendikalarının yaptığı araştırmaya göre Adana'da 7 okulda bin 200 öğrencinin karne almadan okulların tatil olmasına yaklaşık bir ay kala okulu bırakarak tarlada çalışmaya başladığını, doğu illerinde de manzaranın aynı olduğunu ancak yapılan araştırmalarda ortaya çıkan rakamların aslında az olduğunu daha fazla çocuğun karne almadan tarlada çalıştığını söyledi.

Çocukların okullaşmaları için bir dizi kampanyaların yürütüldüğünü ancak bu kampanyalarda çok sayıda çocuğun okula kazandırılmasına rağmen çocukların devam sorunun ortaya çıktığını belirten Boğa, "Güneydoğulu çocukların çoğu okul yerine tarlaya gidiyor. Çalışmaya iten faktör, ailelerinin ekonomik durumu. Ekonomik sorunlar çözülemediği için çocuklar okula gönderilmiyor, açlıkları gideriliyor. 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasıyla başta çok sayıda çocuk okula kazandırıldı. Ancak aileler çocuklarını okula gönderecek ve okul masrafını giderecek parayı bulmakta zorlandı. Hatta aile bütçesine katkıda bulunan çocuğun okula gitmesiyle maddi sıkıntı çekilmeye başlandı. Bu nedenle tarlada hasat zamanı geldiğinde çocuklar okulu yarıda bırakıp tarlada çalışmak zorunda kalıyor" dedi.

Bu sorunun çok ciddi bir sorun olduğunu ve daha da büyüyeceğini, ilköğretimden sonra liselere de kayıtların bayağı bir düşme gösterdiğine dikkat çeken Boğa şunları kaydetti:

"Aileler, çocuklarını geçim kaynağı olarak düşünüyorlar. Ailelerin de eğitilmesi, ikna edilmesi lazım. Aileler 'tamam çocuklar okusun ama benimde paraya ihtiyacım var' diyor. 15 yaşındaki küçük çocukların çalışması yasak ama hayatın kendisi, ailelerin yasaları delmesini sağlıyor. Onlara göre eğitim verilmeli. Hızlandırılmış eğitim yapılıp eğitim açığının giderilmesi gerekir. 21. yüzyılda okumayan çocuklar Türkiye'nin ayıbı olur. Yeni okullar açılması da sorunu çözmüyor. 'Aş mı istersin kitap mı istersin?' dersen çocuklar aş ister. Çocuklar açken okuyamaz. Aileler zorunlu olarak bu kararı alıyor, zorunluluktan kaynaklı bir tercih."

Türk Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Kamil Köse ise, Adana'ya mevsimlik işçi olarak aileleriyle birlikte gelen çocukların eğitimden uzaklaştığını söyledi. Köse, Milli eğitim Bakanlığı tarafından geçici çalışan ailelerin çocuklarıyla ilgili projeler üretildiğini, ancak devam eden eğitim öğretimin etkili olmadığını vurguladı.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan göç ederek Adana'ya yerleşen 8 yaşındaki Demet Aklin, Murat Aklin ve 14 yaşındaki Ayşe Berfin de okulu bırakıp soğan tarlasında çalışmak zorunda kalan çocuklar arasında. Okula gitmek istediklerini söyleyen çocuklar, ailelerine katkıda bulunmak için çalışmak mecburiyetinde olduklarını ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 11:11:23
Güncelleme :9 Mayıs 2008 Cuma 11:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?