3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Okul yerine tarlaya gidiyorlar

Siirt'ten Adana'ya göç eden ve hamallık yaparak geçimini sağlayan baba, ilk eşinin üzerine kuma getirip onunla ilgilendiği için, maddi sıkıntıya giren oğlu ve 3 kızı anneleriyle birlikte okul yerine tarlaya gidiyor.

'Haydi Kızlar Okula' kampanyası çerçevesinde kızların okula gönderilmesi için yoğun çabalar sürerken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Adana'ya göç eden aileleri ile tarlada ırgatlık yapan kız çocukları, bu şanstan mahrum kalıyor. Okulların açıldığı dönemde Çukurova'da birçok üründe hasat dönemi olduğu için aileler çocuklarını okula göndermek yerine para kazanacakları tarlalara gönderiyor. Bu yüzden eğitim çağındaki yüzlerce çocuk, aileleri ile birlikte tarlalarda çalışmak zorunda kalıyor.

Adana'da biber tarlasında çalışan Medine (12), Rahime (10), Zeliha (8) ve Yunus Güçlü (7), 2008-2009 eğitim öğretim yılı başlamasına rağmen tarlada çalışmak zorunda kalan çocuklardan sadece 4'ü. Ancak bu 4 çocuğun tarlada çalışmasının nedeni; Siirt'ten yıllar önce göç ederek Adana'ya yerleşen babaları Yusuf Güçlü'nün (33), 3 yıl önce ilk eşi Cemile Güçlü'nün(30) üzerine Zehra Pınar isimli bir kızı kuma getirmesi. İlk eşinden 3 yaşında Kübra adlı, ikinci eşinden de Fatih (1) ve Emre (2) adlı çocukları olan baba Yusuf Güçlü, hamallık yaparak 10 nüfuslu ailesini gezindiremez hale geldi.

Okula gitmekte olan Medine, Rahime, Zeliha kardeşler maddi sıkıntı yüzünden ve okul malzemeleri hala alınamadığı için okulu bırakmak zorunda kaldı. Yunus da, bu yıl okula kayıt oldu ancak okul üniforması dahi olmadığı için okul yerine tarlanın yolunu tuttu. Süs biberi tarlasında çocukları ile birlikte 18 YTL yevmiye ile çalışan anne Cemile Güçlü, kocasının 3 yıl önce üzerine kuma getirdiğini, hayat şartlarının daha da ağırlaştığını söyledi.

Kumanın gelmesinin ardından kendisiyle birlikte 5 çocuğunun tek bir odada kaldığını, kuması ile eşinin ise çocuklarıyla birlikte diğer oda da kaldığını belirterek, "Kocamın gücü yok. Hamallık yaparak geçimini sağlıyor. İş olursa çalışıyor olmazsa çalışmıyor. Bize bakamıyor. Evde kumam var ancak onlara bakıyor. Bu nedenle çocuklarım okula devam edemedi. Ancak ben onların okumasını istiyorum. Ben hiç okumadım ama onlar okusun. Benim gibi cahil olmasınlar" dedi.

İlköğretim dördüncü sınıfa geçen kızı Medine'nin okuyup kendisine bakmak istediğini ancak maddi imkansızlıklar yüzünden tarlada çalışmak zorunda olduğunu anlatan Güçlü, "4 çocuğum okul yerine tarlaya geliyor. 3 yaşında bir çocuğum var. Ben kızım Medine ile çalışıyorum iki küçük kızım da Kübra'ya bakıyor. Biz çalışmazsak açız. Okula harcayacak paramız yok. Çocuklarımın okula gitmesini istiyorum. Biri bize yardım etsin. Çocuklarım okusun. Ben de bu hayattan kurtulmak istiyorum" diye konuştu.

Medine Güçlü ise okul üniforması olmadığı için okula gidemediğini belirterek, evlerinin geçimini sağlamak için annesiyle birlikte tarlada çalıştığını söyledi.
Annesini ve kardeşlerini bu hayattan kurtarmak için okumak istediğini anlatan Medine Güçlü, "Annemin hayat şartları çok kötü. Üvey annem bize bağırıyor, kötü davranıyor. Tek odada yaşam mücadelesi veriyoruz. Bunların değişmesi için okumak istiyorum. Ancak para kazanmam gerektiği için tarlada çalışıyorum" dedi.

Rahime ve Zeliha Güçlü de okumak istediklerini ancak üniforma, kalem, silgi, defter ve ayakkabıları olmadığı için okuyamadıklarını söyleyerek, "Annem ve ablam tarlada çalışırken biz de 3 yaşındaki kardeşimize bakıyoruz. Bazen de annem ve ablama tarlada yardım ediyoruz. Ama ikimiz de okumak istiyoruz" şeklinde konuştular.
Orgeneral Bedrettin Demirel İlköğretim Okulu Müdürü Bahri Bahadır ise tarlada çalışmak zorunda kalan ve okula gelmeyen çocukların tespit edildiğini, Medine ve kardeşlerinin okula gelmek yerine tarlada çalışmak zorunda bırakıldığını, bu nedenle pazartesi gününden bu yana tarla tarla Medine ile kardeşlerini aradığını söyledi.

Medine ve kardeşlerini bir süs bireri tarlasında çalışırken bulan Bahadır, çocukları kimsenin tarlada çalıştıramayacağını, 4 çocuğu da gerekirse ceketini satarak masrafını karşılayıp, okula kazandıracağını söyleyerek, "4 yıldır 600 kız çocuğunu okula kazandırdık. Kesinlikli hiçbir sebepten dolayı çocuklar tarlada çalışmayacak. Çocuklar mutlaka okula gelecek. Ben şimdi sizin bütün masraflarınızı üstlenerek sizi okula götürüyorum" ifadelerini kullandı.

Bahri Bahadır çocukların bütün masraflarının karşılanacağını ve pazartesi günü okula başlayacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 10:46:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?