2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Okulda temizlik cezasına çarptırıldı

Mersin'de karıştığı bir hırsızlık suçundan dolayı 6 ay hapis cezası alan Birkan K., cezasını Adana İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'nda temizlikçi olarak çalışarak çekiyor.

Denetimli Serbestlik kapsamında; basit yaralama, hırsızlık, darp, trafik güvenliğini tehlikeye sokma gibi suçları işleyenlere verilen kamuda ücretsiz çalışma cezaları giderek artıyor.

İllerde oluşturulan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlükleri, basit suçlarda, hükümlülerin cezaevine gönderilmesi yerine topluma kazandırılması amacıyla kamu kurumlarında ücretsiz çalıştırma cezası veriyor. Bu kapsamda, Mersin'de hırsızlık olayına karışan 26 yaşındaki Birkan K., Adana 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından günde 4 saat herhangi bir okulda temizlik işçisi olarak çalışma cezasına çarptırıldı.

Adana'daki İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'nda 6 ay süreyle temizlikçi olarak çalışacak olan Birkan K., yaklaşık 2 ay önce okulda cezasını çekmeye başladığını belirterek, "Mersin'de arkadaşlarla bir marketten izinsiz olarak rakı aldığımız için bu cezaya çarptırıldım. Aslında hırsızlık yapmadım, ama bir olayda şüpheli oldum. Hakim beni cezaevine göndermektense kamu kurumunda çalıştırdı. Çok güzel bir uygulama oldu. Cezaevine girseydim iş bulmakta zorlanacaktım. Hem cezaevinin stresini çekmedim hem burada çok değerli insanlarla tanıştım. Para almadan çalışmak zor oldu, ama diğer durumdan daha iyi" dedi.

Her gün 4 saat çalışarak cezasının 6 ayda biteceğini, ancak kendisinin 8 saat çalışıp, her gün cezasının 2 gününü tamamladığını belirten Birkan K., "Okulda bana çok iyi davranıyorlar. Okulu çok seviyorum. Bu nedenle 4 saat yerine 8 saat çalışıyorum. Cezamın bitmesine yaklaşık 60-70 gün kaldı" diye konuştu.
Cezası bittikten sonra okul müdürü tarafından kendisine iş verileceğini, okulda paralı olarak çalışacağını ifade eden Birkan K., cezasını okulda çektiği için çok şanslı olduğunu, alkolü bıraktığını, hırsız olarak geldiği okulda hem meslek sahibi olduğunu hem de iş sahibi olacağını kaydetti.

Okul Müdürü Nimetullah Özmen de, Birkan K.'dan çok memnun olduklarını, okulda sadece temizlik değil her işe koştuğunu ifade ederek, "Çalışkanlığıyla bütün okul personelini kendisine hayran bıraktı. Basit suçların cezasının kamu kurumlarında çekilmesi çok iyi oldu. Çocuklar belki bir hata yaparak suç işliyordu, ama uzun süre cezaevinde dört duvar arasında kalmak zorunda kalıyordu. Bu uygulamayla çocuklar kamu kurumlarına gelerek hem topluma kazandırılıyor hem de meslek sahibi oluyor. Ayrıca, bu uygulama sayesinde ceza alan çocuklar geçmişteki hareketlerini bir daha tekrarlamıyor" diye konuştu.

Birkan K.'nın basit bir suçtan 6 ay ceza aldığını, bunu burada temizlik işine bakarak çektiğini ifade eden Özmen, cezasının bitmesine 2 ay gibi bir süre kaldığını, cezası bittikten sonra ona okulda sözleşmeli olarak iş vereceklerini belirterek, şunları söyledi:
"Bu gençleri korumalıyız. Ben Birkan'a elimden geldiğince yardımcı olacağım. Bizim okul yatılı olduğu için servisler var. Birkan'a burada sözleşmeli olarak iş vereceğiz. Hayatı daha düzenli olacak."

Birkan K., Adana Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü'nde görevli 2 memur tarafından haftada 1 kez denetleniyor, cezasını çekip çekmediği kontrol ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 11:21:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?