2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Okullarda akıllı tahta dönemi

Okullarda "kara tahta" dönemini sona erdiren "akıllı tahta" kullanımının giderek yaygınlaştığı bildirildi.

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki "Doğu Akdeniz Bilişim Fuarı"nda ürünlerini sergileyen Elektroman Büro Makineleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Baykal Uslu, son 2 yıldır "akıllı tahta" satışlarında hızlı bir artış yaşandığını söyledi. Uslu, "akıllı tahta" sisteminin ABD ve AB ülkelerinde çok yaygın bir şekilde kullanıldığını, piyasaya 1997 yılında çıkmasına rağmen Türkiye'deki okullarda son 2 yıldır kullanılmaya başlandığını ifade etti.

Teknolojinin eğitim alanındaki kullanımının son örneği olan "akıllı tahta" sisteminin bilgisayara bağlanarak öğrencilere görsel ve dokunsal olarak hitap ettiğini belirten Uslu, "En önemli özelliği, tahtanın bilgisayar ekranına dönüştürülmüş olması. Bu tahtalarda, özel bilgisayar programları sayesinde, matematik, müzik, coğrafya, resim ve Türkçe gibi dersler uygulamalı olarak görsel işlenebildiği için, derslerin öğrencilerin hafızasında daha kalıcı olarak yer alması mümkün hale geliyor" dedi.

Akıllı tahta sistemiyle öğrencilerin okula gelemedikleri günlerde internet üzerinden akşam evde ders tekrarı yapabilme imkanına kavuştuğuna dikkat çeken Uslu, şunları kaydetti:

"Bu sistemle birlikte bir diğer teknolojik yenilik ise içinde binlerce animasyon, soru, harita, resim film ve dokümanın bulunduğu 'Mobides Bilgi Bankası'nın yer almasıdır. Eğitimde yeni bir dönem başlatan akıllı tahta ile öğrencilerin derse ilgisi artarken, öğretmenin dikkatinin dağılması da önlendi. Öğrenme sürecinin görsel öğelerle birleştirilerek derslerin görüntülü olarak işlendiği sistemde ders anlatma ve ders dinleme kolaylaştı. Sınıfın başarı düzeyi artarken, öğrenciye daha çok bilgiye ulaşma
imkanı sunuldu."

Word, Excel, PowerPoint, Pdf gibi birçok farklı dosya türüyle çalışabilen sistemde derslerin internet üzerinden konferans bağlantısıyla dünyanın herhangi bir noktasından naklen yayınlanabildiğini vurgulayan Uslu, "Ayrıca, tahtaya uzaktan erişim olanağı sağlayan özel şifre sayesinde derse aynı anda onlarca sınıftan katılım sağlanabiliyor. Sunum arşivleme seçeneği sayesinde daha önce işlenmiş dersler kaydedilip kaçırılan ders veya konular gerektiğinde tekrar gözden geçirilebiliyor. Sunduğu cazip olanaklar ve pratik kullanımı sayesinde Avrupa ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan akıllı tahta; üniversitelerden dershanelere, okullardan iş dünyasına kadar birçok kullanım alanına sahip" diye konuştu.

Uslu, sistemin bir bilgisayar ve projeksiyon cihazı aracılığıyla çalıştığını, çoğunlukla tahta-bilgisayar-projektör bağlantılı üçlü kullanım tercih edilirken, yalnızca tahta-bilgisayar bağlantılı kullanım veya yalnızca tahta-yazıcı bağlantılı kullanımın da tercih edilebildiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

"Projeksiyonla kullanımda, kullanıcı bilgisayar ekranını tahta üzerine yansıtmalıdır. İnteraktif modda tahta yüzeyi dokunmatik ekranlar gibi çalışır. Tahta üzerinde gördüğünüz bilgisayar ekranınıza, tahtaya ait interaktif kalem ile müdahale edilir. İnteraktif kalem, kalem görevinin yanı sıra mouse görevinde de kullanılmaktadır. Kaliteli bir tahtanın yüzeyi projektörle kullanım için parlaklığı minimuma indiren özel yüzey olmalı, ayrıca sert, yanmaz, çizilmez ve darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.
Özellikle okullar için tercih edilecek interaktif tahtanın menü kısmı öğrencilerin kullanabileceği yüksekliğe göre ayarlanabilir olmalıdır."

Uslu, son 2 yılda akıllı tahta kullanımının hızla arttığını ve kendilerinin yaklaşık 500 satış rakamına ulaştıklarını belirterek, ileriki yıllarda kara tahtanın tahtını akıllı tahtanın alacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 10:55:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?