2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Organ bağışında artış yaşandı

Adana İl Sağlık Müdürlüğü Organ Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Pınar Güneşer, Adana'da 2002 yılına göre beyin ölümü bildirimlerinin 5'ten 50'ye, kadavra verici sayısının da 1'den 17'ye yükseldiğini bildirdi.

Güneşer, yaptığı açıklamada, "Organ bağışı hayat kurtarır" temasından yola çıkarak organ bağışı yapıp yapmama konusunda kafalardaki sorulara yanıt bulmak amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi ve İl Müftülüğü işbirliği ile 6 Kasım'da Adana'da "Organ Bağışı Hayat Kurtarır" konulu konferans düzenlendiklerini söyledi.

Dr. Güneşer, Adana Bölge Koordinasyon Merkezi'nin 2007 yılında faaliyete başlaması ile bağışlarda önemli artışlar olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
"2002 yılına göre veriler karşılaştırıldığında, beyin ölümü bildirimleri 5'ten 50'ye, kadavra verici sayısı da 1'den 17'ye yükselmiştir. Bunlardan 11 karaciğer ve 18 böbrek bölgede nakil yapılmış diğerleri ulusalda gerekli hastalara nakil edilmiştir. Amacımız bu sayıyı daha da artırabilmektir. 2007 yılında organ bağış kartı dolduran vatandaşlarımızın sayısı 349 iken 2008 yılı ilk 7 ayında 882'yi bulmuştur. Organlarınızı toprağa gömmeyin onların umuduyla yaşayanları düşünün."

Organ bağışı için sisteme olan güvenin tam olması ve bu konuda kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Güneşer, "Böylesine hassas bir konuda vatandaşlarımızın bağışladığı organların en uygun en çok ihtiyacı olan hastaya gideceği ve kadavradan organ dağıtımının en adaletli şekilde gerçekleştirileceği hususlarına olan güvenin en üst düzeye çıkarılması özel bir önem arz etmektedir. Bakanlığımızca hazırlanan Ulusal Bekleme Listesinin faaliyete sokulması da bu güveni sağlayacak önemli adımlardan biridir. Bu liste sayesinde vatandaşlarımız organ naklinin Sağlık Bakanlığı kontrolünde olduğunu bilmeli ve güvenmelidir" dedi
Sistemin işleyişiyle ilgili bilgi veren Dr. Güneşer, "Eskiden hastalar birçok şehirde bir çok merkeze kayıt yaptırıyorlardı. Artık tek bir merkezden kayıt olunca sisteme kayıt olmuş olacak ve bekleme sırasına girebilecekler. Kadavra böbrek dağılımı da hastanın yaşı, bekleme süresi, diyalize girme süresi, verici ile alıcı arasındaki doku uyumu gibi faktörler gözetilerek yapılmaktadır. Sıralama neticesinde daha uzun süre bekleyen ve doku uyumu iyi hastaların çocukların ve acil ihtiyacı olan hastaların seçilmesi mümkün olmaktadır. Böylelikle kadavradan elde edilen böbrekler daha adaletli ve şeffaf dağıtım sağlamasının yanı sıra nakledilen böbreğin fonksiyon göreceği süre ile hastaların yaşam sürelerinin uzatılması da sağlanacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 13:30:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?