3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Organlarını bağışladılar

Adana'da bir tıp merkezinin doktor ve çalışanları, organlarını bağışladı.

Özel Onur Tıp Merkezi'nin doktor ve çalışanları, Organ Bağışı Haftası'nda, organlarını bağışlayarak örnek bir davranış sergiledi.

İl Sağlık Müdürlüğü Organ Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Pınar Güneşer, organ naklinin çok konuşulup az bilindiğini ve eğitimin çok önemli olduğunu belirtti.

Vatandaşlara organ bağışı konusunda çağrıda bulunan Güneşer, "Ölümü konuşmayı sevmeyen insanoğluna, ölümden sonra bir insana hayat vermenin ne yüce bir erdem olduğunu anlatmamıza yardım etmelisiniz. Her yıl yüzlerce beyin ölümü sonrası, yeterli eğitim verilmediği için oluşan ön yargıdan, başkalarına hayat verecek organlar kullanılamamaktadır. 'Öldükten sonra organlarımı bağışlayın' demek bir vasiyet ise, en azından aile içerisinde bir kez bu konunun konuşulmasını sağlamak bile bu önyargıyı kırmakta bizlere çok fayda sağlayacaktır" dedi.

Güneşer, geçen yıl Sağlık Bakanlığı'nın Adana'da "Bölge Koordinasyon Merkezi"ni açtığını, bu çalışma ile birlikte organ bağışında büyük artış olduğunu söyledi. 2002 yılına göre veriler karşılaştırıldığında beyin ölümü bildirimlerinin 5'ten 50'ye, kadavra verici sayısının da 1'den 17'ye yükseldiğini ifade ederek, "Bunlardan 11 karaciğer ve 18 böbrek bölgede nakil yapılmış, diğerleri ulusalda gerekli hastalara nakil edilmiştir. Amacımız bu sayıyı daha da artırabilmektir. 2007 yılında organ bağış kartı
dolduran vatandaşlarımızın sayısı 349 iken 2008 yılının ilk 7 ayında 882'yi bulmuştur" diye konuştu.

Özel Onur Tıp Merkezi doktorlarından Zafer Tanrıverdi ise, böyle bir konuda topluma öncelikle sağlık personelinin örnek olması gerektiği bilinciyle tüm çalışanlarıyla birlikte organ bağışında bulunma kararı aldıklarını ifade etti. Tanrıverdi, "Bizler organlarımızı bağışlayarak, yaşama umuduyla organ bekleyenlere destek olmak istedik. Bizler sağlıkçılar olarak, tüm vatandaşlarımızı organlarını bağışlamaya davet ediyoruz. Bağışlanacak her organ, yaşama tutunan bir insan demektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 11:57:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?