4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Orman Genel Müdürlüğü 170 yaşında

Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 170. yılını şehrin en işlek caddelerinde 15 bin fidan dağıtarak ve araçlarıyla kortej geçişi yaparak bir dizi etkinlikle coşkulu bir şekilde kutluyor.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz; Orman Genel Müdürlüğü'nün, ormanların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir şekilde işletilmesinde 170 yıldır başarılı bir şekilde hizmet veren ülkenin en köklü kuruluşlarından biri olduğunu, özellikle Cumhuriyetin kuruluş yıllarında, ülkenin ulaşılamayan en mahrum bölgelerinde istihdam ve kaynak yarattığını, yol, su, elektrik ve haberleşme gibi altyapı hizmetlerine katkı sağlayarak önemli hizmetler verdiğini anlattı.

Orman Genel Müdürlüğü'nün 1937 yılında çıkarılan 3204 sayılı kanunla hükmü şahsiyete haiz katma bütçeli bir idare olarak kurulduğunu belirten Yılmaz, aynı yıl yürürlüğe giren 3116 sayılı Orman Kanunu ile bugünkü modern ormancılığın temelinin atıldığını, Orman Genel Müdürlüğünün kamu tüzel kişiliğine haiz özel bütçeli bir kuruluş olarak Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı olduğunu ifade etti.

Yılmaz, Orman Genel Müdürlüğünün vizyonunun “İnsana, doğaya ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir orman yönetimini sağlayan şeffaf ve saygın bir kurum olmak”; misyonunun ise “Orman ve orman kaynaklarını her türlü tehlikelere karşı korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde ve topluma çok yönlü sürdürülebilir faydalar sağlayacak şekilde yönetmek” olduğunu belirtti.

Merkez birimleri ile 27 bölge, 217 işletme ve 1316 adet şeflikten oluşan yaygın bir taşra teşkilatı ile ülkemizin en ücra köşelerine kadar geniş bir alanda hizmet veren Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde 15 bin memur ve 17 bin işçi ile çalıştığını kaydeden Yılmaz, "Orman Genel Müdürlüğümüz ülkemizin en köklü ve güçlü kurumlarından biri olarak ormancılık faaliyetlerini yürütmek amacıyla pick-up, motosiklet gibi 3 bin 86 adet taşıtın yanında arazözünden dozerine, greyderinden, su ikmal aracına, kamyonundan, treylerine kadar toplam bin 720 iş makinesine sahip" dedi.

Ormanların korunması ve geliştirilmesinde; Milli Ormancılık politikasının temel amaçlarında birinci sırada yer aldığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Ülkemizin yüzde 27’si ormanlarla kaplı olup 21,2 milyon hektar olan ormanlık alanın yarısı bozuk vasıflı yani verimsiz ormanlardır. Verimsiz alanların verimli hale getirilmesi çalışmaları kapsamında Orman Genel Müdürlüğü 2008 yılında başlatılan Milli Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı doğrultusunda yılda 300 bin hektar alanda rehabilitasyon çalışması yapılmaktadır. 2005 yılında baltalık işletmeciğinden vazgeçilmiş, yılda 100 bin, on yılda 1 Milyon hektar baltalık orman, çok yönlü fonksiyonel hizmeti gören (ekolojik, ekonomik ve sosyal faydalanma) koru ormanlarına dönüştürülmektedir. Ormanlarımıza zarar veren böceklerle; biyolojik, bioteknik ve mekanik metotlarla mücadele ederek, her yıl 50 bin adet kuş yuvası ormanlara asılırken, Bölge Müdürlüklerinde kurulan laboratuarlarda zararlı böcekleri yiyen predatör böcekler üretilerek doğaya salınmaktadır.

Ormancılık sektörü ürettiği mal ve hizmetle pek çok sektöre girdi vermektedir. Genel Müdürlüğümüz ülkemiz orman potansiyelini, ekonomik konjüktör, arz talep dengesi, ormancılık teknik ve prensiplerini göz önüne alarak sürdürülebilir bir anlayışla işleterek, vatandaşlarımızın orman ürünlerine olan talebini karşılamaktadır. Ülkemizin yıllık endüstriyel odun ihtiyacının yüzde 61’ni yani 9-10 milyon metreküpünü, yakacak odun ihtiyacının da yüzde 50’sini Orman Genel Müdürlüğümüz karşılamaktadır. Üretim ve sanayi sektörlerine sağladığı çok çeşitli girdiler dışında kırsal kesimde yaşayan 300 bin orman köylüsü aileye istihdam yaratmaktadır. Orman köylü ve kooperatiflerine yaptıkları üretim işçiliği karşılığı yılda ortalama 700 milyon TL kaynak aktarılmaktadır."

Adana Orman Bölge Müdürlüğünün de Genel Müdürlüğün misyonu ve vizyonu doğrultusunda Coğrafi Bilgi Sistemine geçerek tüm haritalarını sayısallaştırdığını belirten Yılmaz, tüm araçları bilgisayarda internet üzerinden izleyerek, 55 yangın ilk müdahale ekibi ve 573 yangın işçisiyle, 61 arazöz, 9 dozer, 6 greyder, 3 treyler, 65 motosiklet ve 1 helikopter ile orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini kaydetti.
Aynı zamanda “Yılda 10 Milyar, 10 Yılda 100 Milyar Sedir Tohumu Ekim Projesi“ kapsamında son 5 yılda 20 bin hektar alanda sedir ekimi ve 17 bin hektar alanda tabii ve suni gençleştirme yaptıklarını kaydeden Yılmaz, toplam 62 bin hektar alanda da rehabilitasyon çalışması gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2009 Perşembe 15:24:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?