2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Orman köylüsünün geliri artıyor

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, odun dışı orman ürünlerine talebin arttığı son yıllarda özellikle orman köylüsüne gelir getiren bozuk ve verimsiz alanların tekrar ormanlaştırılması ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini bildirdi. 

Rehabilitasyon çalışmalarını yerinde denetleyen Orman Bölge Müdürü Yılmaz, 2004 yılından bu yana orman köylüleri ile birlikte yaptıkları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek, "Bu bizler için çok sevindirici bir gelişme, hedefimiz odun dışı orman ürünlerinden orman köylülerinin elde ettiği geliri 2008 yılı sonuna kadar 5 milyon YTL'ye çıkarmaktır" dedi. 

Son yıllarda odun dışı orman ürünlerine talebin artması, buna dayalı gelirin artış göstermesi ve Orman Bölge Müdürlüğü'nce yürütülen bilgilendirme kampanyası sayesinde gerek gerçek kişilerce gerekse köy tüzel kişiliklerince odun dışı ürünlerin üretimine yönelik çok yoğun özel ağaçlandırma talebi ile karşılaştıklarının altını çizen Yılmaz, "Bölge Müdürlüğümüz defne başta olmak üzere biberiye, keçiboynuzu (harnup), fıstıkçamı kozalağı, funda, kekik, laden, mantar, mersin yaprağı, ökse otu, sumak, tavşanmemesi ve adaçayı gibi odun dışı ürünlerin üretim planlarını yapmış, yaklaşık 71 bin 500 hektarlık alanda yıllık 23 bin ton ürünün istihsali planlanmıştır" diye konuştu. 

Bugüne kadar yapılan ve yapımına devam edilen bozuk sahaların rehabilitasyonu çalışmaları tamamlandığında, örneğin defne sahalarının rehabilitasyonu sonucunda 1 hektar bozuk sahadan bin 400 kilogram kuru defneyaprağı elde edilirken verimli hale getirilen sahadan 5 bin 600 kilogram kuru defneyaprağı elde edilebileceğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bir diğer odun dışı orman ürünü olan keçiboynuzu ülkemizde doğal olarak yetişen, toprağı erozyona karşı koruyan, yangına ve kuraklığa dayanıklı önemli bir türdür. Meyvesi ve tohumu; gıda, sağlık, tekstil, otomotiv, kozmetik gibi 17 sanayi dalında temel hammadde olarak kullanılmaktadır. Dünyada keçiboynuzu meyve üretimi yıllık 239 bin ton civarındadır. Türkiye yüzde 6'lık payı ile üretici ülkeler arasında son sıralarda yer almaktadır." 

Yılmaz, 2015 yılına kadar planlanan bozuk keçiboynuzu sahalarının rehabilitasyonu çalışmaları tamamlandığında, Türkiye'nin keçiboynuzu üretiminde dünyada ilk sıralarda yer alacağını, bunun da ülke ekonomisine katkısı göz önüne alındığında keçiboynuzunun ne kadar önemli bir tür olduğunun anlaşılacağını vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2008 Perşembe 16:30:45
Güncelleme :2 Ekim 2008 Perşembe 19:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?