3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Orman ürünleri kazanç sağlıyor

Adana'da 2008 yılının ilk 10 ayında orman ürünlerinden 46 milyon YTL gelir elde edilirken, bunun 30 milyon YTL'si orman köylüsüne aktarıldı.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, Adana'da 631 orman köyünde 353 bin vatandaşın yaşadığını ve bu vatandaşların 20-25 bininin yılın 6 ayında orman ürünleri çalışmasında istihdam edildiğini belirtti.

Yılmaz, bu yıl 550 bin metreküp dikili alanda odun ürünü çalışması yapıldığını ifade ederek, "Bu 550 bin metreküp dikili alanın 340 bin metreküpünü tomruk, tel direği ve sanayi odunu oluşturuyor. Geriye kalan 210 bin metreküp dikili alanı ise yakacak odun oluşturuyor" dedi.

Odun ürünlerinin hem devlete hem de orman köylüsüne kazanç sağladığına dikkat çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"2008 yılının ilk 10 ayında 550 bin metreküp dikili alanda odun ürünlerinden devletin kasasına 46 milyon YTL para girdi. Bunun 30 milyon YTL'si orman köylüsüne aktarıldı. Orman köylüsü odun ürünleri sayesinde yılın 6 ayı iş bulma imkanına sahip. Yaklaşık 20-25 bin orman köylüsüne istihdam sağlıyoruz. Köylüler odun ürünlerinin kesilmesinde, budanmasında, toplanmasında ve tekrar fidanların dikilmesi gibi her aşamada çalıştığı için uzun süre iş bulma imkanına sahip. Yaz aylarında biraz iş bulma imkanı azalıyor, ama diğer aylar hemen hemen her ay parça parça da olsa iş buluyor."

Odun ürünlerinden tormuğun metreküpünün 150 YTL, sanayi odununun 130 YTL ve yakacak odunun 30 YTL'den satıldığını ifade eden Yılmaz, yıl sonuna kadar 60 milyon YTL gelir elde etmeyi hedeflediklerini, geçen yıl 52 milyon YTL gelir elde ettiklerini kaydetti.

Yılmaz, orman köylüsünün odun ürünlerinde çalışmasıyla birlikte Adana'nın son 10 yılda ormanlık alanında 50 bin hektar artış olduğunun altını çizerek, "Köylü odun ürünlerinde para kazanmaya başladıktan sonra daha bilinçli hareket etmeye başladı. Orman köylüsü artık genç ormanlara zarar vermiyor. Aksine zamanı dolmuş, yaşlanmış ağaçları keserek hem para kazanıyor hem de ormana hayat veriyor" diye konuştu.

Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman köylüsüyle birlikte bir bütün olarak son yıllarda bütün dünyanın korkulu rüyası haline gelen küresel ısınmanın panzehiri olan ormanları koruduklarına işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Orman köylüleri hem para kazanıyor hem de erozyonu, hava kirliliğini ve küresel ısınmayı önleyecek fidanların dikimini yapıyor. Adana olarak son yıllarda verilen hedefin üzerine çıkarak 20 bin hektar alanda rehabilitasyon çalışması yaptık. Elde edilen gelir yine orman köyünde ya da ormanda kullanılıyor. Ormanlarımıza baktığımız sürece onlar bize hem hayat veriyor hem de nafakamızı çıkarmamızı sağlıyor."

Yılmaz, gelinen noktada dünyada en önemli varlığın orman olduğuna vurgu yaparak, ormanların onların içinde yaşayan insanlar tarafından bilinçli bir şekilde korunmasının öğretildiğini ve küresel ısınma kıskacında bulunan dünya için bunun çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 11:42:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?