4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Ormanlar için yeni projeler

Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, konusunda uzman orman mühendisleriyle yeni projeler üretmek amacıyla bir araya geldi.


Kara, bölge müdürlüğü merkezinde yapılan toplantıdaki konuşmasında, "Birebir sizlerle tanışmak istememin asıl nedeni bilgi birikiminizi ve tecrübe ettiğiniz alanları öğrenmek, sizlerden yeni projeler üretmenizi ve ürettiğiniz bu projeleri hayata geçirmenizdir. İnanıyorum ki hepinizin başarılı olduğu ve kendini ispatladığı alanlar vardır. Çoğunuz bu bölgede yıllarca çalıştınız. Yörenin çalışma şartlarını, sahalarını, insanlarını ve ihtiyaçlarını biliyorsunuz. Bununla ilgili olarak birlikte neler yapabiliriz. Bunu değerlendirmek istiyoruz" dedi.


Yaklaşık 2 saat süren fikir alışverişi sonucunda uygulanabilirliği kabul edilen şu projeler öne çıktı:


"Bölge müdürlüğünde bugüne kadar envanteri yapılmış olan odun dışı orman ürünleri ile henüz envanteri yapılmamış tali ürünler ve bunun yanı sıra tıbbi bitkilerin de envanterlerinin çıkartılarak, yıllık üretim miktarları tespit edilip tali ürün hasılat planlarının yapılmasının sağlanması projesi.
Torosların İç Anadolu Bölgesine bakan Toros Ardı olarak adlandırılan kısımlarında ormanların yer yer yok olduğu alanlarda topoğrafik yapı, iklim ve toprak faktörleri incelenerek bu sahalarda öncü gençlik olarak titrek kavak devamında sarıçam, göknar, sedir ve karaçam türleri ile ağaçlandırılması projesi.
Orman alanlarının korunması amacıyla bir komisyon oluşturularak, ilk aşamada göknar sahalarının yoğun olduğu ormanlık alanlardaki tahribatın önlenmesi için bir program dâhilinde orman köylülerinin eğitilmesi projesi.
Bölge müdürlüğünde ormanlara zarar veren böcek türlerinin ve verdikleri zararlarının araştırılması, zararlı böceklerle nasıl mücadele edileceği ve alınması gereken tedbirlerle ilgili bir el broşürünün hazırlanması.
Topoğrafik yapısı, iklim ve toprak farklılıkları Türkiye ormanlarını bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin kılmıştır. Özellikle relikt ve endemik bitkilerin zenginliği Türkiye ormanlarının biyolojik çeşitlilik yönünden önemini daha da artırmaktadır. Bu anlamda geçmişi volkanik bir dağ olan Erciyes Dağı eteklerinde otlatma baskısı ortadan kalktığı için doğal olarak öncü titrek kavakla orman örtüsü oluşmaya başlamış ve bu alanlar 5 bin hektara yaklaşmıştır. Titrek kavak gelen bu alanların ekosistemin güçlendirilmesi karışımın arttırılması adına sarıçam, göknar, sedir ve benzeri uyum sağlayacak türlerden faydalanılması ekim ve dikim yoluyla desteklenerek ormanlaştırılması, Erciyes’i Yeşillendirilme projesi"

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 13:39:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?