4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Ormanlara 24 saat uyanık bekçi

Orman Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi'nin birlikte geliştirdiği Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi (OYEUS) ile ormanlar, yangınlara karşı 24 saat izleniyor.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaz mevsiminin başladığı bugünlerde sıcaklığın artması ve havadaki nispi nem oranının düşmesinin, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgede orman yangınlarının çıkmasına elverişli bir ortam oluşturduğunu söyledi.

Bölge ormanlarının tamamına yakınının yangına hassas durumda olduğunu belirten Yılmaz, yangının ne zaman, nerede çıkacağını kestirmenin güç olduğunu ve küçük bir kıvılcımın dahi orman yangınlarına sebep olabildiğini ifade etti.

Yangın sezonu boyunca Bölge Müdürlüğümüz ormanlarının 24 saat boyunca gözlendiğini kaydeden Yılmaz, "Orman yangınlarının söndürülmesinde öncelik orman yangınının görülmesi ve yerinin tespit edilmesidir. Bugüne kadar yangın gözetleme bulunduğu yerden ormanlık alanın tümünü görebilen, hakim tepeler üzerinde kurulmuş, iyi görüş alanına sahip, sabit gözetleme kuleleri ve gezici ekipler tarafından yapılmaktaydı. Teknolojik imkanlar kullanılarak geliştirilen OYEUS yani MOBESE kameralarla ormanlarımız 24 saat gözetlenmektedir" dedi.

 Yılmaz, Orman Genel Müdürlüğü'nün, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi'nin birlikte geliştirdiği Orman Yangınları Erken Uyarı Sisteminde ormanların MOBESE kameralarla 24 saat izlendiğini ve geliştirilen yazılımla görüntü analizi yaparak gördüğü ve kaydettiği her duman ile ateşi 5 ile 7 saniyede ilgili birimlere sinyal ve SMS yoluyla aktardığını anlattı. Yılmaz, bu sistem sayesinde görevliler, sorumlu oldukları ormanlık sahalarını internet üzerinden, dünyanın neresinde olursa olsun 24 saat canlı olarak izleyebileceklerini söyledi.

Sistemin tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini vurgulayan Yılmaz şunları söyledi:

"Orman yangınlarına 1. derece hassas bölgelerde kurulan Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi'nin Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nde ilk olarak Karaisalı Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Sallangaç Kulesi'nde kuruldu. 360 derece dönen ve 50 kilometrelik bir alanı gözleyebilen kameraların herhangi bir ışık kaynağı ile ateş ışığını dahi ayırt edebildiği sistem sayesinde yangının çıktığı nokta yaklaşık sıfır hata ile tespit edilecek ve yangına erken müdahale imkanı sağlanacak."

Seyfettin Yılmaz, Orman Genel Müdürlüğü'nün Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemini yangına hassas 24 noktada kurduğunu ve OYEUS sayesinde diğer orman suçlarını da takip etmenin de mümkün olacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 12:05:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?