2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Ormanlara kameralı takip

Yangın yönünden riskli ormanların kameralarla donatıldığı, kameraların yangının çıkış sebebinin tespit edilmesine de yardımcı olacağı bildirildi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Ormanlarda Keçi Zararlarının Azaltılması" paneline katılmak üzere geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, ormanları yaz aylarında tehdit eden olguların başında yangınların geldiğini belirtti. Orman yangınlarının ormanı olan ülkeler için kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kahveci, "Yani ormanı olup da orman yangını çıkmamış ülke yok. Ancak Suudi Arabistan gibi ormanı olmayan ülkelerde orman yangını diye bir problem yoktur" dedi.

Akdeniz ülkelerinde yaz aylarında ciddi orman yangınları çıktığını ifade eden Kahveci, "Geçtiğimiz yıl Yunanistan'da 250 bin hektarın üzerinde orman alanı yandı. 67 kişi hayatını kaybetti. Maalesef bu bir olgu. Bizi düşündüren; orman yangınlarının yüzde 90'ının insanların ihmal ve dikkatsizliğinden kaynaklanması. Alınması gereken tedbirlerin başında da, projeksiyonumuzu çevirdiğimiz nokta da burasıdır. İnsanımızın ihmal ve dikkatsizliğinden yangın çıkması bizi üzüyor. Bizim yangınla mücadele etme planımızın birinci maddesi, toplumsal bir bilinç oluşturmaktır. Doğal nedenlerden yangınlar çıksın. Çıkıyor zaten, buna da mani olamıyoruz. Bir yıldırım düşmesinden yangın çıkıyor. İnsanoğlu mani olamıyor. Bir sigara izmariti, piknik ateşi, bahçe anızı. Anız yakılmasına, ormana sıçramasına mani olabiliriz. Bunun için toplumsal bir bilince ihtiyacımız var. Bunu sadece orman teşkilatıyla halledemeyiz. Herkese ulaşmak istiyoruz. Okullardan dağdaki çobanlara kadar kış boyunca yoğun bir eğitim çalışmasıyapıyoruz" diye konuştu.

Yangının çıkmasından çok yangına geç kalınmasından korktuklarının altını çizen Kahveci, şöyle devam etti:
"Büyümüş bir yangını kontrol altına almak daha zor. Bunun için kendimiz bir sistem kurduk. Orman alanlarını 750 yerden gözetliyoruz. Nereden bir duman çıkarsa, oradaki kulelerimiz, radarlarımız yangını görüyor, ekiplerimize haber veriyor. Hava araçlarımızı en hızlı şekilde yangına göndermek suretiyle yangına hızlı bir şekilde müdahale ediyoruz. Kullandığımız teknik ve teknolojiler bütün dünyanın aynısından biraz fazla."

Araçları takip edecek bir sistem kurduklarını ifade eden Kahveci, "Rüzgarın estiği yönün koordinatlarını ekibimize bildirip, hedefimiz 10-15 dakikada çıkan her yangına ulaşmaktır. Bunun için de sistemimizi bütün ormanların kritik bölgelerine dağıttık. Seyyar karavanların içinde ekiplerimiz 24 saat bekliyorlar. Bunlar yangın için riskli bölgenin en yakınında kalıyorlar. Pilotlar ve helikopterler hazır bekliyor. Helikopter 7 dakikada kalkmak zorunda. Kalkmayan helikopter 10 bin dolar ceza ödemek zorunda.

Şu anda 12 helikopter kiraladık, 6 da bizim var. 15 tane uçağımız var. Biz tedbirlerimizi aldık, ihtiyaç olursa ilave 4-5 tane daha alabiliriz" dedi.
Geçen yıl anormal hava şartlarından dolayı orman yangınlarında yüzde 30 artış olduğunu kaydeden Kahveci, şunları söyledi:

"Geçen sene kritik bir yıl oldu. Çok ciddi yangınlar, yerleşim yerlerini, köyleri tehdit eden yangınlar oldu. Geçen yıl 11 bin 500 hektar alan orman yangınlarında zarar gördü. Tabii yangınlarda saha kaybedilmiyor, örtü kaybediliyor. Biz, yanan alanları aynı yıl ağaçlandırdık. Geçen seneden bir metrekare girilmemiş yer kalmadı. Sahil yerlerinde, turizm yerlerinde çıkan yangınlarda 'Burası bir turizmciye mi verilecek? Yazlık tatil yeri, villalar mı yapılacak' diye kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Hiç
kimse yanan yerin 1 metrekaresine müdahale edemez."

Yeni iş makineleri ve yeni teknolojiler aldıklarını vurgulayan Kahveci, "Geçen sene sadece 60 milyon YTL'ye iş makinesi ve donanım aldık. Bu yıl da 50 milyon YTL dolayında iş makinesi, arazöz, donanım alıyoruz. Araçları takip sistemiyle bölge müdürü yangını oturduğu masadan yönetebilecek konumda. Biz Ankara'dan yangını gözetliyoruz. Dumana hassas kameralar koyduk ormanlarımıza. Bu kameraları da çoğaltıyoruz. Artık masadan orman yangınlarını gözetliyoruz. Şu anda 10 tane kamera koyduk. Yerini söylemiyoruz kameraların. Bu kameralarla kasten orman yangını çıkaran kişi ve noktayı da görüyoruz. Duman görüldüğünde kamera bunu algılıyor, sistem alarma geçiyor. Oraya zoom yapılıyor. Bilinçli yangın çıkartılmışsa onları da görebiliyoruz. Şu anda kritik bölgeleri kameralarla donatıyoruz. Artık yangın çıktığında masadan bölge müdürü, ben de Ankara'dan yangını yönetebileceğim. Yangına kaç araç gidiyor, şef nerede, müdür nerede, yangına arazöz müdahale edebiliyor mu, arazöz boş mu, dolu mu gidiyor, yarısı boş mu dolu mu
gidiyor hepsini görebiliyoruz. En hassas teknolojiye sahibiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 10:12:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?