4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Ormanları koruyoruz!

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, son iki asırda dünya ormanlarının yüzde 40'nın, son 40 yılda 460 milyon hektarının yok olduğunu belirterek, "Şuanda 3.870 milyon hektar olan orman alanlarını geleceğe aktarmak için korumaya çalışıyoruz" dedi.


Yılmaz, Seyhan Oteli'nde "Adana İli Sürdürülebilir Orman Yönetimi Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, ormancılığın küresel düzeyde büyük bir sınav verdiğini söyledi. Yılmaz, son iki asırda dünya ormanlarının yüzde 40'nın yok olduğunu ifade ederek, "Sadece son 40 yılda kaybolan dünya orman varlığı 460 milyon hektardır.

Ormansızlaşma başta tropik ülkeler olmak üzere, genellikle gelişmekte olan ülkelerde cereyan ederken, gelişmiş ülkelerdeki ormanlarda doğal yapılarını kaybetmiştir. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde bir yandan ormansızlaşmayla mücadele edilirken, bir başka taraftan ekolojik restorasyon programları uygulamaya konulmuştur. Şuan 3.870 milyon hektar olan ormanların gelecek nesillere hiç değilse bugünkü haliyle devredilmesi yalnızca ormancıların meselesi olmaktan çıkmıştır" diye konuştu.
 

Toplumun ormanlardan beklentisinin değiştiğini ve artığını anlatan Yılmaz, bütün dünyada olduğu gibi ormanların yok olmasına neden olan tarımsal yayılmanın yerini endüstriyel yayılmaya bıraktığını, nüfus artışı ile birlikte artan kentleşmenin de ormanları tehdit ettiğini kaydetti.


Yılmaz, ormanların 1972 yılından bu yana belki yüzde 2 arttığını ancak, nüfusoranının yüzde 95 arttığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
 

"Bu artış oranlarıyla birlikte kişi başına düşen orman, temiz hava, su, ekecek toprak yarı yarıya düşmüştür. Çevresel endişelerin başında iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliğin yok olması da gelmektedir. Ormanların bu konulardaki önemi ormancılığı uluslararası gündemin üst sıralarına taşımıştır."
 

Yılmaz, ormanların ve orman alanlarının yerel, ulusal ve küresel düzeylerde, biyolojik çeşitliliğini, verimliliğini, kendini yenileme kabiliyetini ve yaşama enerjisini, ekolojik, ekonomik ve sosyal fonksiyonlarını yerine getirebilme potansiyelini şimdi ve gelecekte koruyacak ve diğer ekosistemlere zarar vermeyecek bir şekilde düzenleme ile yararlanma biçimi olarak sürdürülebilir orman yönetimi yapılması gerektiğini vurguladı.
 

Akdeniz sahilinde yer alan ülkelerde, orman yangınlarının ormanları tehdit eden en önemli faktör olmaya devam ettiğini, orman yangınlarını önleme ve mücadele etmede acil önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Emniyet, yol ve şeritlerin tesisi, kontrollü yakma gibi tedbirlerin uygulanmasının yanında, yangın ekiplerinin tam donanımlı olarak istihdamı, başta arasöz olmak üzere, helikopter ve uçaktan yararlanılmalı. Bunun yanı sıra erken haber alma ve ulaşım sistemleri

geliştirilmeli, zararlı
böcek ve hastalıklarla mücadele biyolojik metotlara ağırlık verilecektir" dedi.
Bozuk orman alanlarında ve diğer alanlarda ağaçlandırma faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Yılmaz şöyle devam etti:
 

"Başta ağaçlandırma ve gençleştirme çalışmaları olmak üzere ormanların bakımı veya korunmasında kayda değer istihdam imkanı sağlanmıştır.

Geçen 20 yıllık dönemde yaklaşık 60 bin hektar orman alanında gençleştirme ve rehabilitasyon çalışması yapılmış, gelecek 20 yılda da ormansızlaşma, çölleşme, toprak erozyonu, sel, heyelan ve çığ gibi doğal afetleri önlemek, küresel karbon dengesinin iyileştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Ayrıcı odun hammaddesi ihtiyacını karşılamak ve köylünün sosyoekonomik durumunu
iyileştirme amaçlarıyla ve biyolojik çöl ortamı yaratmayacak şekilde, yaklaşık 100 bin hektar gençleştirme ve rehabilitasyon çalışması yapılması düşünülmektedir."
 

Yılmaz, orman ve odun ürünlerinden göreve geldiği günden beri orman köylüsünün ve milli ekonominin para kazanmasını sağladığını belirterek, "Bu ürünlerden kırsal köy halkının ekonomisine büyük katkı sağlanmıştır. Geçen yıl 30 bin kişiye istihdam sağlanmıştır.

Özellikle odun ürünlerinden büyük gelir elde edilmiştir.

Ancak orman ürünlerinin pazarlanması konusunda sıkıntı yaşanmaktadır. Özellikle Feke'de yetişen sedir mantarının ihracatı konusunda bizi aşan konular bulunmaktadır" diye konuştu.


Yılmaz, orman ürünlerinde özellikle Harnup'ta Çin'den sonra en ikinci sırada olan Türkiye'de en büyük üretim yeri olan Adana'nın Kozan ilçesi ve yöresinin geliştirilmesi durumunda 10 yıl içinde 100 milyon TL'yi ekonomiye kazandıracağını düşündüğünü kaydetti.

Konuşmanın ardından orman mühendislerinin katıldığı çalıştay devam etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 13:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?