4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

ÖSS sınavına tepki

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, öğrencilerin geleceğinin 3 saatlik bir sınava endekslenmesinin dramatik ve bilimsellikten uzak olduğunu söyledi.

Boğa, “Veliler ve öğrenciler ÖSS sınavını bir ölüm kalım meselesi olarak görmemelidir” dedi.


Eğitim Sen Adana Şube Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Başkan Güven Boğa, hayatın tek bir sınavdan ibaret olmadığını ve veliler açısından ÖSS’den alınacak sonuçların değil, çocuklarının önemli olduğunun asla unutulmaması gerektiğini söyledi.


2009 yılı Öğrenci Seçme Sınavı’nın yarın yapılacağını hatırlatan Boğa, şunları kaydetti:
“Bugüne kadar yapılmış sınavların işlevine ve sonuçlarına bakıldığında, eğitim sistemindeki eşitsizlik ve adaletsizliklerin açık bir şekilde sınav sonuçlarına yansıdığı görülmüştür. Eğitim sisteminin ilk yıllardan itibaren yarattığı eşitsizlikler sonucu ekonomik anlamda avantajlı durumda bulunan küçük bir öğrenci kesimi ile karşısında sorunlarla, sıkıntılarla dolu bir eğitim sürecinden gelen gençlerin gireceği bir sınavın sonucundan “eşitlik” ya da “adalet” beklemek mümkün değildir.

Öğrencilerin geleceğini sadece 3 saatlik bir sınavda alınacak sonuçla belirlemek hem dramatik hem de bilimsellikten çok uzaktır. Bir sorunun doğru ya da yanlış yanıtlanmasının girilecek okulu belirlediği, en küçük hatanın telafi edilmesinin mümkün olmadığı sınav baskısı, gençleri ve ailelerini psikolojik açıdan son derece olumsuz etkilemektedir. Sınav sonuçları üzerinden büyük hayal kırıklıklarının, psikolojik sorunların yaşanması, ucu intiharlara kadar varan sosyal sorunların ortaya çıkması ÖSS’nin gençler ve aileleri için nasıl bir kâbus haline geldiğini görmek için yeterlidir.


Yaşanan son kriz süreciyle birlikte işsizliğin, hatta “eğitimli gençlerdeki” işsizlik oranlarının yüzde 30’lara dayandığı ülkemizde eğitim sistemi gençlerin geleceğe güvenle bakabilmelerini güçleştirmektedir. Ortaöğretimde eğitimin niteliğinin sürekli olarak düşmesi, gençlerin özel kurslar ve dershanelere yönelmesine neden olmaktadır. Dershane sistemi o kadar büyümüş ve yaygınlaşmıştır ki, ortaöğretim sisteminin altını boşaltmış, liselerde verilen eğitimin niteliğini olumsuz etkilemiştir.”


En temel insan hakkı olan eğitim hakkının piyasanın acımasız rekabet koşullarına terk edildiğini, işsizlik ve yoksulluk politikaları sonucu milyonlarca gencin yükseköğretim hakkından yararlanamadığı bir dönemde yapılacak olan 2009 Öğrenci Seçme Sınavının kimileri için yapılmadan kazanılmış, kimileri için baştan kaybedilmiş bir sınav olduğunu savunan Boğa, şu çağrıda bulundu:
“Hayatın tek bir sınavdan ibaret olmadığını ve veliler açısından ÖSS’den alınacak sonuçların değil, çocuklarının önemli olduğu asla unutulmamalıdır.

Eğitim Sen Olarak, Sınava Girecek Öğrencilere Ve Onların Velilerine Önerilerimiz;
Öncelikle sınavların öğrenciler ve veliler açısından bir “ölüm-kalım” meselesi olarak görülmemesi gerekmektedir. Böylesi bir yaklaşım, öğrenciler üzerinde yoğun bir psikolojik baskı yaratmaktadır.


Sonuçta yapılan bir eleme sınavıdır. 3 saate sıkıştırılan bu sınavın sonucunu kimse, kendisi için ne “her şeyin başlangıcı”, ne de “dünyanın sonu” olarak görmemelidir.
Sınavdan önce öğrenciler, zihinlerinde geçmişte yaşadıkları başarısızlıkları değil, başarılarını düşünmeli, mümkün olduğu kadar rahat olmaya çalışmalı ve kendilerini bu şekilde pozitif olarak motive etmelidir.”
 

İha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 12:41:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?