3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Otomotiv sektörü umutlu

Sabancı Holding'e bağlı Adana'da kurulu TEMSA Otomotiv Yurt İçi Pazarlama ve Satış Direktörü Ayhan Dayoğlu, bazı belirsizlikler yaşanması ve tüketici güven endeksinin düşüyor olmasının sektörde negatif olumsuzluklar yarattığını belirterek, “Ancak, bu durumun daha çok binek araçları etkileyeceğini, ticarilerde ise pazarın daralmayacağını öngörüyoruz” dedi.

Dayoğlu, yılın ilk 4 aylık dönemini TEMSA olarak çok iyi geçirdiklerini söyledi. Otobüs ve midibüst yurt içi ve yurt dışı pazarlarının yaklaşık yüzde 25 ve 30 oranında yükseldiğini belirten Dayoğlu, bu dönemde 500'e yakın midibüs, 60'a yakın otobüs sattıklarını ifade etti.

Pazardaki paylarının midibüste yüzde 56, otobüste ise yüzde 70'in üzerinde olduğunu anlatan Dayoğlu, “Dolayısıyla dünya pazarının daha da üzerinde büyüdük” diye konuştu.

Bu büyümede, üretimine yeni başladıkları “prestij süper delux midibas”ların önemli rol oynadığını ifade eden Dayoğlu, şöyle konuştu:
“Bu aracımız sektör tarafından tutuldu. Az yakıt sarfiyatı, içinin geniş olması ve dizaynının piyasadaki diğer araçlara göre farklı olması nedeniyle büyük talep gördü. Ayrıca, daha çok turizm sektörüne yönelik olarak ürettiğimiz 'safir' adlı aracımız da yakıt sarfiyatının düşük ve aynı zamanda konforunun çok yüksek olması dolayısıyla tur operatörleri tarafından büyük ilgi görüyor.”

Küresel krizden dolayı endişelerinin olmadığını belirten Dayoğlu, “Küresel kriz, beraberinde dövizin artmasını getiriyor, dövizin artması da ihracatta bir takım gelirlerinin artmasını doğuruyor. Yani döviz artınca ihracat gelirleriniz TL bazında artıyor” dedi.

Piyasada dengeye gelmesi gerekenin banka kredileri olduğunu söyleyen Dayoğlu, şöyle devam etti:
“Banka kredilerinde belirsizlik döneminin yaşanmaya başlamasından hemen sonra kredilerin onaylanmasında birtakım gecikmeler oldu. Bu durumu, 'TEMSA Finans' adı altında çalıştığımız sistemle aşma yolundayız. Birtakım özel anlaşmalarımız var. Bu anlaşmalar çerçevesinde müşterilerimize çok hızlı ve uygun şartlarda kredi olanakları sunuyoruz.

Örneğin prestij için aylık 1.38'den 60 ay vadeye kadar peşinatsız kredi olanağımız bulunuyor. Bu oran piyasada bankaların verdiğinden bile çok daha iyi bir kredi oranı. Dolayısıyla önümüzdeki belirsizlikleri ve zorlukları da müşterilerimize yaptığımız destekle aşma gayreti içerisindeyiz.

Sektörün geleceğini bu sene için de iyi görüyoruz. Birtakım belirsizliklerin bulunması ve tüketici güven endeksinin düşüyor olması, bazı negatiflikler yaratmakla birlikte bu durumun daha çok binek araçları etkileyeceğini, ticarilerde ise pazarın daralmayacağını öngörüyoruz. Çünkü, turizm sektörü oldukça iyi bir performans sergiliyor. Yaklaşık 25 milyon turistin geleceği ve 20 milyar dolar civarında cironun elde edileceği sektörde yatırımların süreceğine inanıyorum. Bu da ticari araç araçlara yansıyacaktır.”

AA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 11:23:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?