29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Otomotiv sektörüne şeçim darbesi

Geçen yıl yüzde 36'lık artışla ihracatta rekor kıran otomotiv sektörü, iç pazarda aynı başarıyı gösteremiyor. Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.2 daralan iç pazardaki sıkıntının, Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar sürmesi bekleniyor. 

Çukurova Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (YODER) Başkanı Süleyman Onatça, yaptığı açıklamada, 2007 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre binek ve ticari araçların toplam satışında yüzde 17.2 oranında daralma yaşandığını söyledi. Geçen yılın Ocak ayında 16 bin 502 adet, bu yılın aynı ayında ise 13 bin 186 binek araç satıldığını belirten Onatça, hafif ticari araçların satışı geçen yılın ilk ayında 27 bin 093 adet iken bu yılın aynı döneminde 23 bin 117'ye düştüğünü açıkladı. 

2007 yılı başında binek araç satışlarının yüzde 20.1, hafif ticari araç satışlarının ise yüzde 13 gerilediğini vurgulayan Onatça, kış aylarında otomotiv satışlarının genelde düşük olduğunu, ancak bu yıl toplamda yüzde 17.2 gibi çok büyük bir düşüş yaşandığına dikkat çekti. Sektördeki daralmaya, 2007 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini gerekçe gösteren Onatça şunları söyledi:
"Öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimi Ocak ayı satışlarını çok etkiledi. İhracatta geçen yıla oranla yüzde 36'lık bir rekor artış sağlayan sektör, iç piyasada yüzde 17.2'lik daralmaya girdi. İç piyasada önünü göremeyen yatırımcı kendini beklemeye aldı. Bu durgunluk Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlanıncaya kadar devam edecek. Çünkü yatırımcı istikrar görmek istiyor. Ayrıca yarının ne olacağı belli olmadığı için yatırım yapmak istemiyor. Şimdi Türkiye'de her şey Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi." 

İç pazardaki daralmaya İstanbul'daki trafik sorununun da eklenebileceğini kaydeden Onatça, "Türkiye'de otomotiv satışlarının yüzde 36'sı İstanbul'da yapılıyor. Bu nedenle İstanbul'daki bir durgunluk iç pazarı aşırı derecede etkiliyor. İstanbul'da trafik sorununu çözmek için araçlara yasak getirilmesi, tek plaka, çift plaka istemi ve daha birçok neden araç satışlarının önünü kesti. İç pazar bu tartışmalardan çok etkilendi" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 11:53:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?