2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Palmiye böceğiyle mücadele şaşırttı

Geçtiğimiz yıl sonu başlatılan kırmızı palmiye mücadelesinden kısa sürede olumlu sonuç alındığını duyan İsrailli bilim adamları Adana’ya gelerek incelemelerde bulundu.

Özellikle tepedeki büyüme konisi ve çevresinde bir çeşit ameliyat sayılabilecek ensizyonlu ağaçları inceleyen Profesör Zvi Mendel ve Böcek Uzmanı Shaul Ben-Yehuda, “Operasyon gören ağaçların kayıpsız kurtarılmış olması inanılır gibi değil. Literatürde altı çizilerek yer alacak gelişme” şeklinde konuştular.

İsrail Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırma Kurumu olarak hizmet veren Volcani Merkez Yetkilisi olan Profesör Zvi Mendel, Kırmızı Palmiye Böceği ile Mücadele Yönlendirme Kurulu Raportörü Nurettin Çelmeoğlu’ndan detaylı bilgi aldıklarını belirterek, “Adana’daki başarı son derece etkileyici. Dünyanın hiçbir yerinde, altı ayda böcek kontrolü yapılabilmiş değil. Bizim İsrail’de baskı kurabilmemiz ancak 3.5 yılda mümkün oldu. Literatürden edindiğimiz bilgilere inanmakta çok zorlandık. Adana’ya gelerek yerinde incelemek istedik” dedi.

Merkez Parkı, Uğur Mumcu Meydanı, Turgut Özal Bulvarı ve Mısır’dan getirilen ağaçların dikildiği Kabasakal mevkiindeki ağaçları inceleyen İsrailli uzmanlar, enjeksiyon yapılarak böcek tahribatından kurtarılan ağaçlardan fotoğraf çektiler.

Profesör Zvi Mendel, kaydedilen başarının bilimsel açıdan önem taşıdığına işaret ederek, “Belli ki, bu sonuç kolektif bir çalışmanın ürünü. Başarının ardındaki gerçek güç, eylemi kararlaştıran ve bir ay içinde uluslararası çalıştayı gerçekleştiren Başkan Aytaç Durak’ın basiretidir. Zaten 4 dönem Adana gibi bir kente başkanlık yapmış bir yöneticiden de bu beklenir. Belediye olarak, devlet kurumları ve üniversiteyi bir araya getirip başarılı koordinasyonla sonuç alınmış. Bize göre, başarıdaki aslan payı işte bu iyi koordinasyonda olmalı” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 13:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?