2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Pamuğa bu yıl makineli hasat!

Çukurova'da elle toplanma aşamasında yabancı maddelerin karışmasıyla oluşan kalite kaybını önlemek amacıyla teşvik edilen makineyle pamuk hasadının, bu yıl ekim alanlarının yüzde 100'ünde uygulanması bekleniyor.

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, yaptığı açıklamada, stratejik öneme sahip bir bitki olan pamuğun üretiminin dünya genelinde 76 ülkede yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin, dünya pamuk ekim alanlarında 7, üretimde ise 6'ncı sırada bulunduğunu belirten Öztürk, bu ürünün, tekstil, yağ ve yem sanayinin önemli bir ham maddesi konumunda olduğunu ifade etti.

Öztürk, alımını yaptıkları ürünler arasında önemli yere sahip olan pamuğun kirlenmesini önlemenin, tekstil ve konfeksiyon sektörüne, dolayısıyla ekonomi ve ihracat açısından önemli olduğunu vurguladı.

Öztürk, Çukurova yöresinde ve bağlı olan kooperatiflerin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de makineyle pamuk hasadının yapıldığını söyledi.

Geçen yıl Çukurova'daki pamuğun yüzde 90, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de yaklaşık yüzde 60'ının makineyle hasat edildiğini anlatan Öztürk, "Ancak bu yıl Çukurova'daki pamuğun yüzde 100'ünün makineyle hasat edilmesi bekleniyor. Böylece elle hasat dönemi burada artık tarih olacak. Bundan böyle ovadaki tarlalarda pamuk toplayan işçi görülmeyecek. Sistemin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de oturması için de çaba harcıyoruz" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 15:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sor IP: 88.228.127.xxx Tarih : 26.04.2008 21:21:08

tabi toplanacak pamuk bulurlarsa ben adanalıyım tam 10 yıldır pamuk ekimi yapılmaz oldu adana ve ceyhanda