2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Pamuk üreticileri makineli hasat sevinci yaşıyor

Yüreğir Ovası’nda pamuk üretimi yapan Sirkenli Köyü çiftçilerinden Hüseyin Bozkurt, makineli hasattan çok memnun kaldığını ve artık korkmadan pamuk ekeceğini belirtirken, Hacıhasanlı Köyü üreticilerinden Abdullah Aksoy da "Artık sırtımız yere gelmez. Bundan sonra dünyanın en büyük pamuk üreticileri arasına gireceğiz. ABD ve Çin bizden korksun" diye konuştu.
280 bin dolar vererek ABD malı John Deer marka pamuk hasat makinesini Çukurova’ya getiren Ceyhanlı Aydız Tarım İşletmeleri Sahibi Hayri Aydız da, bir makinenin 480 işçiye bedel olduğunu belirterek, makineli hasatla hem daha hızlı, hem de kaliteli ve temiz hasat yapıldığını, işçilik maliyetinin de elle toplamaya göre yüzde 20 daha ucuz olduğunu söyledi. Hayri Aydız, 4’lü tabir edilen bir kütlü pamuk hasat makinesinin bir sezonda 5 bin dönüm pamuk toplayarak toplam iki sezonda da kendini amorti edebileceğini de kaydetti.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, pamuk hasadında yıllardır büyük sıkıntı yaşayan Çukurova üreticisinin makineli hasatla birlikte üretim alanlarının olabildiğince artıracağını söyledi. İşin sosyal boyutu da düşünülerek istihdam kaygısıyla Çukurova’ya makineli hasadın geç geldiğine de işaret Barut, "Çukurova’da pamuk üreticisinin kurtuluşu makineli hasat olacak. Çünkü, yıllardır süregelen işçi sıkıntısı üreticiyi bıktırmıştı. 1970’li yıllarda Çukurova’da 3 milyon dekarda kütlü pamuk ekimi yapılırken, son yıllarda yanlış tarım politikaları ve özellikle de işçi sıkıntısı yüzünden bu miktar 400 bin dekara kadar inmişti. Artık üretici en önemli sorunlarından birini aşmış olarak daha fazla pamuk ekmeye başlayacak. Bu da katma değeri yüksek bir ürünün ekiminin artmasıyla ülke ekonomisine de fayda sağlayacak" dedi.

Barut, bölgenin en büyük pamuk alıcısı durumundaki Çukobirlik’in de kütlü pamuk avans alım fiyatını 600 bin liranın çok daha üstüne çıkarması halinde serbest piyasada 800-850 bin liralık fiyatın da yükseleceğini, bundan üreticinin fayda sağlayacağını kaydetti.

ADANA (İHA) -
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2004 Perşembe 10:26:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdal aydız IP: 81.215.184.xxx Tarih : 12.11.2007 13:00:49

aslan babam benim sen dünyada bitanesin kralda sensin padişahda