29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Pamuk üreticisi sıcağa üzüldü

Çukurova'daki pamuk hasadında son haftaya girilirken, yaklaşık bir aydan beri yöreye yağış düşmemesinin ürününün kalitesini koruduğu, buna karşın önceki yıllara oranla hava sıcaklığındaki artışın ise verimde yüzde 25 kayba yol açtığı bildirildi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Türkiye pamuk üretiminin önemli bölümü karşılayan Adana'da, bu yıl yaklaşık 300 bin dekar alanda ekim yapıldığını, yağışsız geçen son bir ayın ise hasat sırasında çiftçiyi sevindirdiğini söyledi.

Geçen yıl, hasat sırasında yaşanan aşırı yağışların çiftçinin ürününde yüzde 20-25 civarında verim kaybına neden olduğunu vurgulayan Doğru, “Bu yıl yüzde 75'i tamamlanan hasat, yağış olmaması nedeniyle sorunsuz geçti. Çiftçinin ürünü kalitesini korudu. Hasatta son bir haftaya girilirken, yağış beklentisinin olmaması kalan ürünün de kayıp yaşanmadan toplanacağını gösteriyor” dedi.

Doğru, Adana'da bu yıl yaklaşık 120-150 bin ton civarında kütlü pamuk rekoltesi beklediklerini belirtirken, yaşanan kuraklığın ise pamuk ekimi yapılan tüm bölgelerde olduğu gibi Çukurova çiftçisini de etkilediğini söyledi.

Kurak geçen hava şartları nedeniyle ürün veriminde de yüzde 25 azalma olduğunu ifade eden Doğru, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin diğer pamuk bölgelerinde de pamuk rekoltesinin düşük olduğu haberlerini alıyoruz. Bu sonuçlar bu yıl da Türkiye'nin dışa bağımlığı olacağını gösteriyor. Geçen yıl 750 bin ton pamuk ithalatı yaparak, 1 milyar 250 milyon dolar ödemiştik. Bu yıl rakam 1 milyon tona yaklaşır.”

PAMUK ÜRETİCİSİ DE DESTEKLENMELİ

Doğru, kuraklık nedeniyle yaşanan verim kayıplarının sadece lifli pamukta değil, yağlı tohumlarda da hissedileceğini belirterek, pamuk çiftçisinin de kuraklık yardımı ödenen diğer çiftçiler gibi desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Pamuğun stratejik öneme sahip olduğunu ancak kayıplar nedeniyle ekim alanlarında son yıllarda önemli düşüş yaşandığını kaydeden Doğru, “Pamukta dışa bağımlılıktan kurtulmak için geçen yıl kilo başına ödenen 35 YKr'lik teşvikin mutlaka artırılması gerekiyor” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 11:36:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?