2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Pamukta 1.4 YTL fiyat beklentisi

Çukurova'da kurak alanlarda hasadı başlayan kütlü pamuk serbest piyasada 90 YKr'ye satılırken, üreticinin pamuk maliyetinin kilogram başına 1.17 YTL olduğu, yüzde 20 karın da eklenmesiyle birlikte 1 kilogram pamuğun en az 1.4 YTL'ye satılması gerektiği bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi 2. Başkanı Saim İnce, düzenlediği basın toplantısında, hasadı başlayan pamuk ve mısır fiyatlarını değerlendirdi.

İnce, adı pamukla birlikte anılan Çukurova'da bir zamanlar 200-230 bin hektara ulaşan pamuk ekilişlerinin son yıllarda 30-50 bin hektara kadar düştüğünü belirterek, "Bu gerilemede en büyük etken, pamuk üretim maliyetlerinin önemli ölçüde artmasına rağmen fiyatlarında önemli bir gelişme olmaması dolayısıyla pamuğun nisbi karlılığının diğer rakip ürünlerine göre gerilemesidir. Bugün ülkemizde ürettiğimiz pamuktan fazlasını ithal etmekteyiz. Üstelik bu ithalat verimlilik bakımından ülkemizin çok altında sıralarda yer alan ABD, Yunanistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelerden yapılmaktadır. Çukurova pamuğu dekara verimi 400-500 kilogram iken ABD ve Yunanistan pamuğunun dekara verimi 200-300 kilogramdır. Bunlardan ABD ve Yunanistan ithalatımızda başı çeken ülkelerdir. Bu ülkelerde üreticiler çok yüksek oranlarda destek görmekte, bu destekler sayesinde
Yunanistan üretimini her yıl giderek artırmaktadır. Buna karşın ucuz pamuk ve pamuk ipliği ithalatı olanağı nedeniyle ülkemiz pamuk üreticileri adeta cezalandırılmakta, üretimi bırakmaya zorlanmaktadır" dedi.

Ticaret borsalarında 1 kilogram lifli pamuğun 1.92-1.94 YTL değerinde olduğuna, ancak serbest piyasada kütlü pamuğun çiftçinin elinden 90 YKr'ye alındığına dikkati çeken İnce, şunları kaydetti:

"Odamızca ilimiz için hesapladığımız 1 kilogram kütlü pamuğun maliyeti 1.17 YTL'dir. Yüzde 20 üretici karı ile pamuk üreticisinin eline en az kilogram başına 1.4 YTL fiyat geçmelidir. Pamuk maliyetinde gübre masrafları ilk sıraya geçmiştir. Maliyet içinde gübreden sonra sırasıyla toplama, toprak işleme ve çapalama gelmektedir."
Pamuğa geçen yıl 34.8 YKr prim verildiğini, bu yıl da 45-50 YKr prim verilmesi gerektiğini vurgulayan İnce, ürünlere prim verilirken, üreticinin maliyeti hesaplandıktan sonra, piyasada ürünün fiyatı maliyetin altında kalması durumunda bunun üzerinin prim olarak verilmesi gerektiğini kaydetti.

İnce, aynı fiyat düşüklüğünün mısırda da yaşandığını, üreticinin elinden ürününü tüccarın 38-39 YKr'ye aldığını, TMO'nun bir an önce fiyat açıklaması ve mısır alımlarına başlaması gerektiğini belirterek, "Adana, Türkiye mısır üretiminin yaklaşık yüzde 25-30'unu tek başına karşılamaktadır. Mısır gerek dünyada gerekse de ülkemizde üretimi önemli ölçüde artan bir üründür. 2000 yılında dünya üretimi yaklaşık 600 milyon ton iken günümüzde neredeyse 800 milyon tona ulaşmıştır. Ülkemizde de 2000 yılında yaklaşık 2.3 milyon ton olan üretimin bu yıl 4 milyon tonun biraz üzerine çıkması beklenmektedir. Yaptığımız çalışmalara göre ilimizde birinci ürün olarak yetiştirilen mısırın üreticiye maliyeti kilogram başına 39 YKr, ikinci ürün olarak yetiştirilen mısırın ise kilogram başına maliyeti 46 YKr'dir. Bu maliyetlere üreticinin üretimini sürdürebilmesi, refahını koruyabilmesi için öngörülen yüzde 20 kar eklendiğinde üreticinin eline asgari kilogram başına 50 YKr geçmelidir. Mısır üretim maliyetinde gübre fiyatlarındaki artış ile mazot fiyatları yüzünden artan makine giderlerinin önemli payı olmuştur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 16:04:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?