4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Pamukta ekim alanı küçülüyor

Türkiye genelinde pamuk ekim alanlarının bu yıl Ege Bölgesi'nde 750 bin dekara, Çukurova Bölgesi'nde ise 220 bin dekara düşeceği bildirildi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis yaptığı açıklamada, Türkiye'de "beyaz altın" olarak bilinen pamuğun ekim alanlarının her yıl düştüğünü söyledi.

Çukurova Bölgesi'nde 1950-1975 yılları arasında 3 milyon 500 bin dekar alana pamuk ekildiğini ancak bu rakamın 2009 yılına gelindiğinde 220 bin dekara kadar düştüğünü belirten Halis, "Çukurova, pamuğuyla Türkiye'de ve dünyada kendisini kanıtlamış bir bölgeydi. Tarım İl Müdürlüğü'nün verilerine göre geçen yıl 260 bin dekar alanda pamuk eken çiftçi, bu yıl 220 bin dekar alanda pamuk ekecek. Pamuk ekim alanları hızla azalıyor. Çiftçi, destek verilmediği için pamuk ekiminden vazgeçiyor. Böylece talep karşılanamadığı için ithalat da her geçen yıl artıyor" dedi.

Türkiye'nin pamuk üreten diğer bölgelerinde de durumun Çukurova'dan farklı olmadığını vurgulayan Halis, Ege Bölgesi'nde 2008 yılında 1 milyon dekar alanda pamuk ekildiğini, bu yıl ise 750 bin dekar alanda pamuk ekileceğini, GAP Bölgesi'nde de bu yıl 2008'e göre en az yüzde 30 azalma beklendiğini kaydetti. Yetkililerin çiftçinin, ziraat odalarının sesine kulak vererek ithalata yönelik politikalardan vazgeçmesi gerektiğini belirten Halis, "Devlet politikalarını düzeltir, çiftçi kazanmaya başlarsa pamuk eker, karpuz gibi alternatif ürünlere yönelmez. Çiftçi şimdi pamuk yerine mısır, soya fasulyesi, buğday, ayçiçeği, karpuz ve kavun gibi alternatif ürünlere yöneliyor" diye konuştu.

Pamukta yapılan en büyük yanlışın maliyetlerin yüksek olmasına rağmen destekleme primlerinin düşük tutulması olduğunu kaydeden Halis, "Devlet geçen yıl destekleme primi olarak 35 kuruş verdi. Bunun en az 50 kuruşa çıkarılması gerekir ki üretici zarar etmesin" dedi.

Türkiye'nin 800 bin ton lif pamuk üretirken, 1 milyon 600 bin ton lif pamuk tükettiğine dikkat çeken Halis, şöyle devam etti:  "Biz Yunanistan, ABD, Özbekistan ve diğer pamuk üreticisi ülkelerden zorla elde ettiğimiz döviz karşılığında pamuk ithal ediyoruz. Türkiye'yi idare edenler bunu kolaylıkla çözebilir. Prim sistemini o ürüne doğru yönlendirme mücadelesi verip, ithalatçı durumdan kurtuluruz."
Durmuş Halis, dünyada başlayan kuraklık ve küresel ısınmaya rağmen Hindistan ve Pakistan'ın pamuk üretimini artırdığını, Türkiye'nin ise pamuk üretimini artırma yollarını henüz araştırmadığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 11:42:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?