29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

'Papaz katliamı' iddialarına tepki

Tarih araştırmacısı Dr. Nejat Yaycıoğlu, ABD'li rahibe öğretmenin kitabında yer alan, “1909'da Adana'nın Saimbeyli ilçesinde çoğu papaz 76 kişinin topluca katledildiği” iddiasının asılsız olduğunu bildirdi. 

Yaycıoğlu, Çukurova Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Tarihçi Cezmi Yurtsever ile Kadirlililer Kültür ve Dayanışma Vakfında düzenlediği basın toplantısında, katliamlarla ilgili asılsız iddiaların Türk insanını rencide ettiğini söyledi.

Yaycıoğlu, 1910'lu yıllarda, o dönemdeki adı “Haçin” olan Saimbeyli ilçesindeki Amerikan Koleji'nde rahibe-öğretmen olarak görev yapan Rosa Lambert'in, ilk kez 1912 yılında yayınlanan “Haçin ve Ermeni Katliamları” adlı kitabının “Katliamlar” başlıklı son bölümünde, Türkler hakkında asılsız iddiaların yer aldığını belirtti.

Kitabın, ABD başta olmak üzere pek çok ülkede de yayınlandığını ifade eden Yaycıoğlu, “Kitapta, 15 Nisan 1909 tarihinde Adana'da düzenlenecek misyonerler kongresine katılmak üzere Saimbeyli'den yola çıkan çoğu papaz 76 kişinin, Adana yakınlarındaki Saygeçit nahiyesindeki bir handa öldürüldükleri anlatılarak, Türkler hakkında ağır suçlamalarda bulunuluyor” dedi.

Yaptığı araştırmalarda, Lambert'ın kitabında, yaşlı bir Ermeni kadının kendisine anlattığı hikayeyi gerçekmiş gibi yazdığını tespit ettiğini belirten Yaycıoğlu, şunları kaydetti:

“Olay sonrası Cemal Paşa'nın Divanı Harp Mahkemesi evrağı içerisinde de olayı doğrulayan belgeler bulamadım. Ayrıca Saygeçit köyüne giderek yaptığım görüşmelerde, köylüler o dönemde böyle bir olayın olmadığını belirttiler. Ermeni Patrikhanesi'nin resmi kayıtları, Adana'daki konsolosluk yazışmaları ve 1909 yılında Adana'da yaşananlarla ilgili yapılan araştırmalarda da böyle bir bilgi bulunmuyor.”

Yaycıoğlu, söz konusu asılsız iddialarla ilgili bir kitap yayınlayacağını sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2007 Pazar 13:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?