5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Patates üreticisine erken hasat uyarısı

Çukurova’da karpuzdan sonra patateste de erken hasat yapan üreticiler uyarıldı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, üreticinin erken hasat uğruna dekarda yüzde 15-20 oranında verim kaybına yol açtığını belirterek, "Hasat 15 gün sonra yapılsa dönüme en az 500 kilo daha fazla ürün elde edilir" dedi.

Patates üreticisinin erken hasat çabasının ardında "fiyatlar düşer" endişesi yattığını bu nedenle de normal zamandan iki hafta önce hasada başlandığına işaret eden Barut, "Üretici zarar etme korkusuyla ne yapacağını bilmez hale geldi. Aslında şu dönemde yapılan hasat yanlıştır. Çünkü verim kaybına yol açar, milli ekonomiye zarardır. Ama üretici, tüccarın da isteği doğrultusunda dönümü 800 ile 1 milyar arasında satılan patatesini vaktinden önce hasat ediyor. Bir dekar tarladan 2.5-3 ton patates elde ediliyor. Hasat edilen taze patatesler genelde İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderiliyor" diye konuştu.

Barut, semt pazarlarında geçen sezondan kalma patatesin 250 bin liraya kadar düştüğünü, hasadı yeni yapılan patatesin kilosunun 700 bin liraya, tarlada ise kilosu 400 bin liraya satıldığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2005 Cuma 13:18:45
Güncelleme :6 Mayıs 2005 Cuma 13:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?