2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Patates üreticisinin yüzü gülüyor

Adana'da karpuz, domates ve soğanın fiyatı 10 YKr'nin altına düşerken, kilosu 55 YKr'den satılan patates üreticisinin yüzünü güldürdü.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en erkence ürünlerinin yetiştiği Çukurova'da ürünlerinin tamamına yakınında fiyatların düşmesinden çiftçinin maliyetini kurtaramadığını söyledi.

Türkiye'de ilk hasadı Adana'da yapılan soğan, karpuz ve domatesin fiyatının 10 YKr'nin altına kadar düştüğünü belirten Halis, "Adana'da ilk önce soğan hasat edilmeye başlandı. Soğan hasadın ilk günlerinde tarlada 15-20 YKr arasında satılırken iki günde 10 YKr'ye daha sonra da 5 YKr'ye kadar düştü. Soğanın fiyatı bu kadar düşmesine rağmen tarlada kaldı. Karpuzda soğan gibi ilk hasat edildiğinde 50 YKr'den satılırken şimdi 5 YKr'ye kadar düştü. Domates ise 60 YKr'den 6 YKr'ye düştü" dedi.

Bu ürünlerin bu fiyatlarla satılmaya devam ettiğinde çiftçinin maliyetini kurtaramayacağını vurgulayan Halis, şimdilik üreticinin yüzünü güldüren tek ürünün patates olduğunu söyledi. Halis, "Türkiye'nin en erkenci patatesi olma özelliğine sahip Çukurova patatesi bu yıl çok iyi para etti. İlk hasat döneminde 80 YKr'ye satılan patates şimdilerde 55 YKr'ye satılıyor. Çiftçinin tek kar ettiği ürün bu yıl patates oldu. Diğer bütün ürünlerde neredeyse zarar etti" diye konuştu.

Soğan, karpuz ve domateste fiyat düşüklüğüne, ihracatın durması ve ekim alanlarının genişlemesinin neden olduğunu kaydeden Halis, "Bir ürünü ekmek çözüm değil. O ürünü ekip para kazanmak istiyorsak bunu planlı programla yapmalıyız. Ürünü ekmeden iç ve dış pazarını ayarlamalıyız. Rusya bizden ürün almadığı zaman ürünlerimiz elimizde kalıyor. Ya da iç piyasada çok ucuza gidiyor. Mutlaka bilinçli tarım yapmalıyız" diye konuştu.

Patatesin de geçen yıl fazla ekildiği için üreticinin zarar ettiğini vurgulayan Halis, arz ve talep dengesini iyi kurmak gerektiğini çok ürün ekmenin çok para getirmeyeceğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 10:48:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?