5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Pazarcılar ayaklandı!

Adana’da, Seyhan Belediyesi’nin 6 yeni semt pazarı açma girişimi pazarcı esnafını ayağa kaldırdı. Eyleme katılan 79 yaşındaki pazarcı kadın, "Ekmeğimizi elimizden alıyorlar" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Esnaflar bugün sabah Seyhan Belediyesi önünde toplanarak, Başkan Azim Öztürk’ten uygulamada geri adım atmasını istedi. Pazarcı esnafı, Adana’da yeterli sayıda pazar yeri bulunduğunu ve ilave pazar yerlerinin kendilerini zora düşüreceğini belirterek, "Biz zaten elimizde malları satamıyoruz. Mallarımız elimizde çürüyor. Zararına mal satacaksak bu işi yapmamızın anlamı kalmaz. Adana’da şu anda 29 ayrı yerde semt pazarı kuruluyor. Yeni kurulacak 6 pazarla bunun sayısı 35’e çıkacak. Adeta bir mahallede haftanın her günü pazar kurulmuş olacak. Bu da bizi mağdur eder. Belediyenin yeni pazar yerleri açmasını istemiyoruz. Kimse bizi siyasi malzeme yapmasınlar. Biz esnafız, sırtımızdan politika yapmasınlar" dedi.
79 yaşındaki pazarcı Halve Iraz da, tek başına tek odalı bir yerde kalıp, pazarcılık yaparak yaşam mücadelesi verdiğini belirtirken, "Bir barakanın içindeyim. 25 senelik pazarcıyım. Belediye başkanına yalvardım, mektup da gönderdim. Ama kimse bize bakmıyor. Ekmeğimizi elimizden alacaklar" diyerek gözyaşı döktü.

Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Osman Yavuz da, Belediye Başkan Yardımcısı Nevzat Ardıç ile yaptığı görüşmeden olumlu bir sonuç alamayınca dışarı çıkarak esnafı bir araya topladı. Başkan Yavuz, kendilerine engel olmaya çalışan polise de, "Biz polisimize saygılıyız. Polis bizim polisimiz. Onlara ne kadar saygılı olduğumuzu burada alkışlayarak gösterelim" çağrısı üzerine esnaf hep birlikte alkış tuttu.

Başkan Yavuz, esnafa kendilerine yakışan muameleyi yaparak buradan olaysız ayrılmalarını isterken, "Seyhan Belediyesi’nin yaptığı 4 pazar var. Bu daha önce yapılan 2 pazarla 6 tane oluyor. Pazara ihtiyacımız olmadığı halde maalesef yetkililerle yaptığımız görüşmelerde parti meclisine, işe alamadıkları partililerini bu pazarlara dağıtacaklarını beyan ettiler. Karşı çıktık. Belediye Başkanımız Azim Öztürk’ün tüm iyi niyetli çabalarına rağmen onu da kandırdılar. Başkanım sizi aldatıyorlar, yanlış bilgi veriyorlar. Bizler baldırı çıplak insanlarız. Biz sanayi, ticaret odası başkanları değiliz. Biz sırf bedenleriyle gecesini gündüzüne katarak ekmeğinden başka düşüncesi olmayan insanlarız. İşte fakir de, guruba da burada. Ekmeğimizin elimizden alınacağı endişesi taşıyorum" diye konuştu.

AK Parti Adana Milletvekili Ziyaeddin Yağcı’nın belediye ile esnaf arasında hakemlik yaptığını ve kendisine teşekkür ettiklerini de ifade eden Yavuz, "Bize 500 ile 550 tane pazar yeri tahsis ediliyor. Diğeri de hiç pazarla uzaktan yakından alakası olmayan kişilere verilecek. Sizler buna razı olacak mısınız?" diye sorunca seyyar esnaf hep bir ağızdan "Hayır" diye karşılık verdi.
Seyyar satıcılar daha sonra Başkan Yavuz’un "Görüşmeler devam ediyor" uyarısı üzerine tezgahlarının başına döndü.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2005 Salı 12:03:43
Güncelleme :17 Mayıs 2005 Salı 13:59:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?