29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Petrol tarım arazilerini tehdit ediyor

Adana'nın Pozantı ilçesinde TEM Otoyolu inşaatı sırasında iş makinesinin kazayla deldiği BOTAŞ'a ait Ceyhan-Kırıkkale Ham Petrol Boru Hattı'ndan Çakıt Çayı'na akan ve daha sonra Seyhan Baraj Gölü'ne ulaşan petrolün, bölgedeki tarım arazilerini tehdit ettiği bildirildi. 

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yetkililerin, BOTAŞ'a ait Ceyhan-Kırıkkale Ham Petrol Boru Hattı'nın delinmesi sonucu 7 bin metreküp petrol kaybı olduğunu belirttiklerini söyledi. Barut, boru hattının delinmesiyle birlikte, hattan Çakıt Çayı'na petrol akmaya başladığını, çayın çeşitli yerlerine 6 tane büyük okyanus bariyeri kurulmasına rağmen, petrolün Seyhan Baraj Gölü'ne ulaştığını belirterek, "Çakıt Çayı ve Seyhan Baraj Gölü ile beslenen tarım arazileri büyük bir tehdit altında. 

Özellikle bölgede bulunan ve tam sulama ihtiyacı olan yaş sebze ve meyve ürünleri tehdit altında. Bu ürünlerin sulanması gerekiyor, ancak Çakıt Çayı'ndan sulanması halinde ürünlerin zarar görmesi ve verimin düşmesi söz konusu. Eğer ürünler sulanmazsa, özellikle domates ve biber kurumaya başlar. Sıcakların yavaş yavaş kendini gösterdiği şu günlerde ürünlerin mutlaka suya ihtiyacı var" dedi.
Barut, yapılan bütün müdahalelere rağmen, petrolün Seyhan Baraj Gölü'ne karışmasının önüne geçilemediğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: 

"Petrol sızıntısına bir çare bulunmaz, sızan petrol bir an önce temizlenmezse, bölgedeki çiftçiyi zor günler bekliyor. Petrolü Seyhan Baraj Gölü girişinde ya da daha müsait bir yerde yakarak temizlemek gerekiyor. Aksi takdirde ürününü sulayamayan çiftçi, bu yıl ektiği ürünü hasat edemeyecek duruma gelebilir." 

Petrolün göle karışmasıyla birlikte, sadece tarım alanlarının zarar görmeyeceğini, çay ve gölde yaşayan çok sayıda balığın öldüğünü ve ölümlerin devam edeyeceğini belirten Barut, ayrıca sıcaklarla birlikte Çakıt Çayı'na yüzmek için giren insanların da tehlike altında olduğunu sözlerine ekledi.
Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin de, bölgeye görevlilerin her gün gittiğini ve üreticilere gerekli uyarıları yaptığını vurguladı. Bölgede bulunan tarım arazilerinin kesinlikle Çakıt Çayı'nın suyuyla sulanmaması gerektiğinin altını çizen Keskin, "Çiftçilere gerekli uyarıları yaptık. Çakıt Çayı'na petrol karıştığı için bölgede bulunan tarım arazilerini kesinlikle Çakıt Çayı ile sulamayın. Aksi takdirde ürünler ya sağlık açısından zararlı olur ya da istenilen verimi alamazsınız" diye konuştu. 

Keskin, gerekli tüm tedbirlerin alındığını, en kısa sürede çiftçilerin sulama sorununun da çözüleceğini belirtti.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2007 Perşembe 17:45:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eren ocer IP: 85.106.248.xxx Tarih : 4.05.2007 01:37:17
Bu kepçenin operatörü yada bu kazayı yapan kişinin başındakiler ceza almıyacakmı ???? almaları lazım bir çevre katliamı olabilir bukadar ucuz değil herşey !!! Bunun hatası yanlışlığı olmaz !