4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Proje için kaynak aranıyor

Kan Hastalıkları Koruma Tedavi ve Dayanışma Derneği Başkanı Şahin Özbingöl, Adana, Mersin ve Hatay'da toplam 5 bin 200 kan hastasının olduğunu belirterek, Mobil Kan İstasyonu projesini hayata geçirmek için 100 bin TL kaynağa ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Özbingöl, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kan Merkezi'nden Doç. Dr. Birol Güvenç ile birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Akdeniz Anemisi adı altında toplanan hastaların kan ihtiyaçlarına çözüm bulmayı amaçladıklarını söyledi.

Mobil Kan İstasyonu kurarak bölgede yaşayan ve sayısı 1700'ü geçen hastaya ulaşmak ve gerekirse bulunduğu yerde ihtiyacına cevap vermek istediklerini kaydeden Özbingöl, "Bir otobüs firmasının derneğimize bağışladığı otobüs, projemizin başlangıç noktası oldu. Ummadığımız bir bağışla işin en zor yanını geride bıraktık. Ancak otobüsün mobil hale gelebilmesi ve hastaların ihtiyaçlarını karşılaması için 100 bin TL'ye ihtiyacımız var" dedi.

Başvurulan bazı sivil toplum kuruluşlarından olumlu yanıt alamadıklarını kaydeden Özbingöl, "Bölgemizde Mersin, Hatay ve Adana'da toplam 5 bin 200 kan hastası bulunmaktadır. Şimdi elimizde 250 bin değerinde otobüs var, fakat içine gerekli donanımı yapacak paramız yok. Bir tek damla kanın bile bizler için umut olduğunu düşündüğümüzde bu mobil araca ihtiyacımızın gerekliliğini daha kolay görülür" diye konuştu.

Talasami ve Orak Hücre Anemisi hastalarının kan ihtiyacını karşılamak için bu araca ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özbingöl, Mobil Kan İstasyonu'nun köy ve ilçeleri gezerek kahvehanelerde oturan insanlardan kan toplayacağını söyledi.
Yapılacak bu aracın Türkiye'de bir ilk olacağını belirten Özbingöl, Türkiye'de Kızılay'ın bile elinde olmayan, Avrupa standartlarında bir araca kavuşacaklarını kaydetti.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kan Merkezi'nden ÇÜ Hemotoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Güvenç ise, Türkiye'de yüzde 2 oranında kan bağışı yapıldığını, bu oranın yüzde 50'lere çıkması gerektiğini vurguladı. Güvenç, "Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nin bir yıllık kan ihtiyacı 36 bin ünitedir. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye'de kan bağışı bilinci yok" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 16:47:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?