4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Protez kullananlara uyarı!

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protez Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Dt. Orhun Ekren, hareketli protezlerin temizliğinin fırça ve tercihen sıvı sabun ile yapılması gerektiğini belirterek, "Evde kullanılan deterjan, çamaşır suyu gibi kimyasallar protez temizliğinde kullanılmamalıdır" dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü ile Çukurova Üniversitesi işbirliği kapsamında Adana ve Seyhan Huzurevlerinde kalan yaşlılara diş ve diş sağlığı anlatıldı. Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Dt. Orhun Ekren, protez, hareketli protez, köprü, kanal tedavisi hakkında bilgiler verdi. Ekren, şeker hastalığı, kötü yapılmış kron-köprü protezleri ve dolgular, genetik, sigara, ilaç kullanımı hormonol değişiklikler, stres, diş sıkmak veya gıcırdatmak, kötü beslenme gibi faktörlerin insan sağlığında önemli etkenler olabildiğini söyledi.

Çürüğün ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde kişinin önemli rol oynayabileceğini de kaydeden Ekren, hareketli protezlerin temizliğinin fırça ve tercihen sıvı sabun ile yapılmasını isteyerek şu önerilerde bulundu:

"Evde kullanılan deterjan çamaşır suyu gibi kimyasallar protez temizliğinde kullanılmamalıdır. Protez kaynar suyla temizlenmemelidir. Protezlerin pembe renkli kısımları sıcaktan etkilenir. Çok sıcak su protezin bozulmasına neden olur. Protez ılık veya soğuk su ile temizlenmelidir. Hareketli protezler gece mutlaka çıkarılmalı ve tercihen su da bekletilmelidir. Dişsiz ağız temizliği de çok önemlidir. Yetersiz temizlik ve gece kullanımına bağlı gelişen Kandida (mantar) enfeksiyonları, protezlerde zaman zaman uyum sorunları yaşanabilir. Protezin uyumsuz yerlerini sadece hekiminize düzelttiriniz. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanılmak, ağız gargaraları kullanılmalı, yılda bir kez mutlaka diş hekimine gidilmeli."

İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Dt. Süleyman Dilek de, huzurevlerinde daha önce ağız ve diş taraması yapıldığını, bu kez de üniversite ile yapılan işbirliği çerçevesinde yaşlılarımıza ağız ve diş sağlığı eğitimi verdiklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 12:15:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?