3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Ramazan sofralarına güz karpuzu

Adana ve yöresinde bu yıl yaklaşık 10 bin dekar alanda üretimi yapılan ve kilosu 1 YTL'den satışa sunulan güz karpuzu Ramazan sofralarını süslüyor.



Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, Çukurova'da hasadı ilk olarak Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinde yapılan karpuzun fiyatının sezon ilerledikçe düştüğünü anımsattı.

Bu durumun, borçlarını ödemekte sıkıntıya düşürdüğü için üreticiyi üzdüğünü belirten Tezcan, temmuz ayı başında ekimi yapılan ve bugünlerde hasadına başlanan güz karpuzunun tarlada dekarı 750-1000 YTL'den alıcı bulmasının ise üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.

Adana ve yöresinde yaklaşık 10 bin dekar alanda üretilen güz karpuzundan yüksek verim beklediklerini anlatan Tezcan, ay sonuna kadar devam edecek olan hasatta rekoltenin 50 bin tonu bulmasını beklediklerini kaydetti.

Tezcan, marketlerde kilosu 1 YTL'den satışa sunulan güz karpuzunun Ramazan sofralarını da süslediğini belirterek, şöyle konuştu:

''Yörede temmuz ve ağustos aylarından kalma sıcaklar hüküm sürdüğü için oruç tutan vatandaşlar ferahlamak için karpuz almayı ihmal etmiyor. Gündüz saatlerinde satın alınan karpuz, buzdolabında iftara kadar bekletilerek soğuk soğuk tüketiliyor. Ayrıca, ilk hasadı yapılan üründen de daha lezzetli oluyor.''

-AŞERENLER İÇİN DE DEPOLARDA BEKLETİLİYOR-

Bu arada, her yıl bu mevsimde hasadı yapılan güz karpuzunun bir kısmı, aşeren hamile kadınların tüketimine sunmak üzere özel depolarda saman içinde bekletiliyor.

Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılayan Çukurova'nın bazı yerlerinde yetiştirilen güz karpuzu, kış ortasında depolardan çıkarılarak manavlarda kilosu 2,5-3 YTL'ye varan fiyatlardan satışa sunuluyor.

aa
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 09:46:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?