3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Rant savaşı 'engel' tanımıyor!

Devletin zihinsel engelli çocuk başına özel rehabilitasyon merkezlerine ödediği aylık 400 YTL'lik eğitim yardımı bu sektörde bir dizi rant savaşı ve usulsüzlükleri de beraberinde getirdi.

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce başlatılan inceleme ve soruşturma kapsamında sektörde faaliyet gösteren 81 okuldan 63'ünde usulsüz işlem yapıldığı tespit edildi. Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, "Engelli çocuklar üzerinden haksız kazanç sağlayanların burnundan fitil fitil gelir" dedi.

Zihinsel engelli çocukların topluma kazandırılması için devletin uygulamaya koyduğu aylık 400 YTL'lik eğitim yardımı uygulaması bu alanda bir dizi suistimal ve rant kavgasını beraberinde getirdi. Özel Rehabilitasyon Merkezleri'nin birden artması ve kendi aralarında yaşadıkları iç çekişmeler bu gerçeği ortaya çıkarttı.

Devletin engelli başına ödediği aylık 400 YTL'ye göz diken bazı rehabilitasyon merkezi yöneticileri olmadık yöntemlere başvurmaya başladı. Engellilerin eğitim yardımına göz diken istismarcıların, engelli olmayan çocuğu zihinsel özürlü gibi gösterdiği, bir başka kurumda eğitim gören öğrenciyi kapabilmek için ailelere çocuk başına aylık 200 YTL transfer ücreti teklif ettikleri iddia edildi.

Konuyla ilgili şikayet üzerine harekete geçen Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişleri, 81 okuldan 63'ünde usulsüz işlem yapıldığını tespit etti.
Sözkonusu okullardan 6'sına geçici kapatma, 24'üne mali, 5'ine adli, 28'ine idari ceza işlemi uygulanması yönünde rapor hazırladı.

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, sağlam çocukları da engelli gibi gösterip devletin ödediği 400 YTL'ye göz diken özel merkezler olduğunu belirterek "Yine duyumlarımıza göre yeterli eğitim veremeyen bu kuruluşlar arasında, çocuklarımızı servis arabalarında gezdirerek 10 saatlik eğitim sürelerini doldurma cihetine gidenler var. Ya da dört saat eğitim vererek yasaların emrettiği on saati doldurmayanlar var. Yasaların izin verdiği ölçüde ilköğretim müfettişlerimiz altı kurumu geçici olarak kapattı."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 11:49:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?