2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Reel sektörün sigortası; VOB

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, döviz vadeli işlem sözleşmelerinde son günlerde yaşanan işlem artışının, VOB'un dalgalı piyasalarda önemli bir risk yönetim aracı olarak kullanıldığının açık göstergesi olduğunu belirterek, "VOB reel sektörün sigortasıdır" dedi.

Kestelli, Adana Ticaret Borsası, Adana Ticaret Odası ve Adana Sanayi Odası işbirliğiyle Adana HiltonSA'da düzenlenen "Dalgalı Piyasada Döviz Kuru ve Emtia Fiyatları Risklerinden VOB Sözleşmeleri ile Korunma Yöntemleri" konulu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, dünya kredi piyasalarında yaşanan sorunların, menkul kıymetleştirme süreci nedeniyle finansal sistemin geneline yayıldığı ve bunun kaçınılmaz olarak reel sektörü etkilediği bir dönemin yaşandığını belirtti.

Gelinen noktada finansal göstergelerde ve emtia fiyatlarında gözlenen dalgalanmaların, bireylerin ve kurumların riskten korunma ihtiyacını artırdığını vurgulayan Kestelli, VOB'un kurulmasındaki en önemli amaçlardan birinin "reel sektöre fayda sağlamak" olduğunu bildirdi. Kestelli, bundan hareketle VOB'un, kurulduğu günden bugüne reel sektörle sürekli temas halinde bulunduğunu, gerek etkin ürün tasarımı gerekse vadeli işlem sözleşmelerinin özellikle riskten korunma amacıyla kullanılması konularında reel sektörün ihtiyaçlarına cevap vermeye gayret sarf ettiğini kaydetti.

Vadeli işlem sözleşmelerinin, riskten korunma, arbitraj karı elde etme ve yatırım amaçlı olarak kullanılabildiğini belirten Kestelli, "Özellikle kriz dönemlerinde, vadeli işlem sözleşmelerinin korunma amaçlı kullanımı belirgin şekilde öne çıkmaktadır. Çünkü sözleşmelerimiz yatırımcılara etkin portföy yönetim imkanı sağlamakta, reel sektör şirketlerine de kur riskinden korunma imkanı vermektedir. Borsamızda işlem gören döviz vadeli işlem sözleşmelerinde son günlerde yaşanan işlem artışı, VOB'un dalgalı piyasalarda önemli bir risk yönetim aracı olarak kullanıldığının açık göstergesidir" dedi.

VOB'un, reel sektörden alacağı güçle beslenerek ülkemiz finansal piyasalarının da ötesinde dünya piyasalarında Türkiye'nin adını duyurma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayan Kestelli, "Bu yolda siz değerli sektör temsilcilerinin de VOB'u sahiplenerek büyütme çabasında olmasını umuyoruz. Çünkü VOB, reel sektörün uzağında değil, içindedir. VOB reel sektörün sigortasıdır" diye konuştu.
Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Coşkuntuncel de, küresel krizin, ithalatçılar ve ihracatçılar açısından dalga boyutuna yükseldiğinin altını çizerek, "Küresel krizin teğet geçeceği söylendi, ama teğet geçmediği görüldü" şeklinde konuştu.

VOB'un Türkiye'de yeteri kadar tanıtılmadığını ifade eden Coşkuntuncel, en yakın zamanda tüm Türkiye'nin, VOB'un reel sektör için ne kadar elzem bir kurum olduğunun farkına varacağını kaydetti.

VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez ise, VOB'daki hızlı gelişime işaret ederek, VOB'un yatırımcı sayısının 40 bini aştığını, günlük işlem hacminin de 1 milyar YTL'ler düzeyine ulaştığını belirtti. Dönmez, VOB'un 2008 yılı 11 aylık toplam işlem hacminin 197 milyar YTL olduğunu, henüz yılın bitimine 1 ay kalmış olmasına karşın bir önceki senenin işlem hacminin yüzde 70 oranında aşılmış olduğunu belirtti. Toplantıda ayrıca Ekonomi Yazarı Yaşar Erdinç son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. VOB Eğitim ve Tanıtım Müdürü E.Tolga Uysal ise VOB'da nasıl işlem yapılabileceği ve işlem görmekte olan sözleşmelerle ilgili bir sunum yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 21:27:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?