29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Rumlarla 'lokum' krizi sürüyor

Coğrafi işaret tescil başvurusu nedeniyle Rumlarla 'lokum krizi' sürerken, Adana'da, daha önce Yunanistan ile aynı mücadeleyi veren, ihracatçı firmalar aracılığıyla Güney Kıbrıs Rum Kesimine de yaklaşık 10 yıldır lokum ihracatı yaptığını belirten bir imalatçı, asırlık belgelerle AB Merkezine itirazda bulunulması için Adana Sanayi Odasına başvurdu.

Adana'da, 1900'lü yılların başında üretime başlayan, 1946'da bugünkü yerine taşınan imalathanelerini, dedesi Lokumcuzade Süleyman Efendi ve babası Kemal Özdoğru'dan sonra üçüncü kuşak olarak işletmeye devam eden Adnan Özdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rumların yaptıkları hatadan dönmesi gerektiğini bildirdi.

Dedesinin, 1946 yılına ait vergi levhasını alüminyum zemine bastırıp işyerinin en görülen köşesine “gurur abidemiz” diye asan Adnan Özdoğru, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren lokum imalatının içinde olan bir ailenin ferdi olarak, Rumların “Türk lokumunu” tescillenmesini kabullenemediğini ifade etti.

Özdoğru, üyesi olduğu Adana Sanayi Odasına başvuruda bulunarak, tescil iptaline karşı yaptığı itiraz ve belgelerle Avrupa Birliği Merkezine başvurulmasını istediğini ifade ederek, “Türk lokumu, yıllardır dünya pazarlarında 'Turkish delight' diye tanınıyor. Rumlar, lokumun nasıl yapıldığına dair hiçbir bilgiye sahip değil. Oysa, biz Osmanlıdan günümüze lokum üreten bir toplumuz” dedi.

YUNANİSTAN ÖRNEĞİ

Özdoğru, daha önce aynı mücadeleyi Yunanistan'a karşı verdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Asırlık lezzeti bir araya getirerek 'Oskar' adı altında ürettiğimiz lokumu, 2005 yılında İstanbul Gıda Fuarında sergiledik. Fuarda, en lezzetli 10 Türk lokumu arasına giren bu ürünümüzden fuara katılan Yunanlı bir firma satın aldı. Bu firma, uzun süre bizden ithalat yaptı, daha sonra talepler kesilince merak edip araştırdık. Yunanistan'a kadar gidip söz konusu firmayı bulduk. Onların aynı lokumu ürettiklerini görünce, (taklitçilik) suçundan dava açtım. Hukuk mücadelemizi sürdürürken, söz konusu firma, bizimle anlaşma yoluna gidip özür diledi, biz de davamızı geri çektik. Şimdi, bu firma lokumu bizden alıp satıyor.”

Özdoğru, Yunanlılar gibi Rumların da gerçeği göreceğini belirtirken, “Üstelik, biz yıllardır Rumlara lokum satıyoruz, madem bu işi biliyorlardı da neden ithal ediyorlar? Sadece bu yıl, ihracatçı firmalar aracılığıyla Güney Kıbrıs Rum kesimine, özellikle de Kos adasına gönderdiğimiz lokum miktarı 10 bin kilogramı geçti. Bunun yanı sıra, Manisa'dan da bir firma Ege bölgesine turizm amaçlı gelen Rumların ilgi göstermesi nedeniyle bizden sürekli lokum satın alıyor” dedi.

Özdoğru, yıllar önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de dahil bir çok kurum ve kuruluşa, Türk lokumunun tescillenmesi gerektiği yönündeki düşüncelerini ilettiklerini ancak, Türkiye'nin, AB'ye henüz üye olmaması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını anımsatarak, “Bizim her yola başvurup, elimizi çabuk tutarak bu patenti almamız gerekiyordu” diye konuştu.

Bu arada basında yer alan haberler üzerine daha önce Türk Patent Enstitüsünden yapılan açıklamada, Kıbrıs Rum Kesimi tarafından Avrupa Birliğinde (AB) işlemleri yürütülen coğrafi işaret tescil başvurusunun “Geroskipou Lokumu” şeklinde yapıldığı, bu anlamda söz konusu başvuru tescillense bile, Türk Lokumu, Turkish Delight veya lokum ibarelerinin kullanılmasının AB sınırları içinde yasaklanmasının mümkün olmadığı vurgulanmıştı.

AA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 16:55:27
Güncelleme :6 Kasım 2007 Salı 16:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?