4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sabancı Tiyatro Festivali başladı

Adana'da 11. Devlet Tiyatroları Uluslararası Sabancı Tiyatro Festivali başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen festivalin HiltonSA Oteli'ndeki açılış töreni konuşmalarla başladı. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Dünya Tiyatrolar Günü"nde 11. festivali açmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, ''Vakfımızda emeği geçenlere teşekkür ediyorum, ama en büyük teşekkürü tabi ki Devlet Tiyatrolarında görev yapan arkadaşlarıma, Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Ahenk Demir ve arkadaşlarına sunuyorum. Onların desteği ve başarılı çalışmaları olmasa bu festival 11. yılını dolduramazdı'' şeklinde konuştu.

Güler Sabancı, festivalin başladığından bu yana her yıl yeni aşamalarla daha iyi olduğunu ifade ederek şunları söyledi: ''Rahmetli Sakıp Sabancı'nın bizden istediği de buydu. Bunu başardık. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ın destekleriyle bunu yaptık. Geçen yıl biletler satışa çıktıktan 1 saat sonra tükendi. 'Bu coşku ve destek Adanalı sanatseverlerde olduğu sürece, daha iyiyi yapmalıyız' diye düşündük. Adanalıların festivali daha çok hissetmelerini istedik. Geçen sene Koreli bir grubun Atatürk Parkı'nda yaptığı gösteriye Adanalılar çok ilgi gösterdiler. Bu sebepten artık Tarihi Taş Köprü, bu festivalin sabit sahnelerinden biri haline geliyor. 28 Mart Cumartesi günü İspanyol Komedyası tüm Adanalıların bilet almadan seyredebilecekleri şekilde Taş Köprü üstünde gösteri yapacak ve bu gösteri hemen karşısındaki HiltonSA Oteli'nin yüzüne konulmuş büyük ekrana yansıyacak, Adanalılar izleyecek. Bu seneki yeni açılımla, artık festivalin yeni bir boyuta geldiğini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum''

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ise festivale 11 yıl önce merhum Sakıp Sabancı ile başladıklarını, kendisini "Dünya Tiyatrolar Günü" olan bugün rahmet ve saygıyla andığını ifade etti. Hayatın büyük bir hızla aktığını, geriye hayata anlam katan güzel eserler ve yaşananların kaldığını vurgulayan Bilgin, ''Bu nedenle festivalimizde, hayatımıza yeni anlamlar katacak yerli ve yabancı bir çok sanatçıyla birlikte olacağız'' diye konuştu. Tiyatronun, herkesle yeniden bir araya gelerek, birlikte var edilen bir sanat olduğunu belirten Bilgin, şöyle devam etti:
''Aynı heyecanı paylaşmak amacıyla yüzlerce seyirci tiyatroya ulaşmak için evlerinden çıkar. Sahnenin gerisinde onları bekleyen nefeslerini tutmuş ışıkçılar, dekorcular ve oyuncular vardır. Salon ışıkları karardığında açılan yalnızca bir perde değildir. O, yeni bir dünyanın duvarı, sihirli bir aynanın buğusu, ya da yeni bir ufkun sisidir. İşte o anda her şey birlikte yaratılmaya başlar. Sayılamayacak kadar düşünce ve duygunun anlatıldığı tiyatro, hayatın en gerçek yansımasıdır. Bize yeni bir ufuk ve dünya açan, bizi insana yakışan duygu ve düşüncelerle birleştiren tiyatro, toplumsal bir mucizedir.''

Bilgin, Adana Devlet Tiyatrosu çalışanlarına, festivale katılan yerli ve yabancı tüm tiyatro topluluklarına ve festivalin gerçek sahibi olan seyircilere teşekkür ederek, ''Festivale katıklarından dolayı, Türkiye'nin kültürel zenginliğinin korunması, yaşatılması ve dünyaya duyurulmasında önemli bir paya sahip olan Sabancı ailesinden Güler Sabancı ve Sabancı Vakfının çalışanlarına da teşekkürü bir borç biliyorum'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Güler Sabancı, ''Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü''nü usta tiyatro sanatçısı Genco Erkal'a verdi.  Erkal, 50 yıllık sanat hayatında hemen her yıl en az bir kez Adana'ya geldiğini ve bir oyun oynadığını belirterek, ''Her seferinde bu seyircinin olgunluğu, anlayışı ve niteliğinin yüksekliği karşısında hayran kaldım'' ifadelerini kullandı.

Festivale başından beri sürekli katılan bir oyuncu olduğunu vurgulayan Erkal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''10 yıl önceki festivalin açılışını Nazım Hikmet'ten oynadığım ''İnsanlarım'' adlı oyunla yapmıştık. Rahmetli Sakıp Sabancı ön sıradan beni izleyerek, kendine özgü coşkusuyla boynuma sarılıp beni kutlamıştı. Bugün yıllar sonra onun adının konduğu bu değerli ödülü almakla, arkada bıraktığım 50 yılı taçlandırmak adına çok onur duydum."

Bu arada, törene katılacağı açıklanan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, seçim çalışmaları nedeniyle katılamadığı öğrenildi. Festival, 6 devlet tiyatrosu, 4 özel tiyatro, 6 yabancı grup ve 1 şehir tiyatrosu ekibinin toplam 18 oyunla 30 Nisan'a kadar sanatseverlerin karşısında olacak.

iha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2009 Cumartesi 10:26:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?