2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Sabancı'nın vasiyeti yerine getirildi

Sabancı Holding Yönetim Kurulu eski Başkanı Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine 2 yıl önce kurulan İnovent'in, 15 yaratıcı fikri ekonomiye kazandırarak Türk ekonomisine katkıda bulunduğu bildirildi.

Sabancı Üniversitesi tarafından Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknoparkı bünyesinde 2 yıl önce kurulan Inovent Fikri Mülkiyet Hakları, Yönetim, Ticaret ve Yatırım A.Ş.'nin genel müdürü Serhat Görgün, yaptığı açıklamada, İnovent'in, Sabancı Üniversitesi bünyesinde merhum Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine kurulduğunu söyledi.

Görgün, İnovent'in çok faydalı olduğuna dikkat çekerek, "Fakat bu Sakıp Sabancı'nın gerçekten bir öngörüsü. Türkiye için çok kıymetli, çok eksik olan bir parçayı yerine oturtuyoruz. Sakıp Sabancı'nın vasiyetiyle birlikte çok sayıda yaratıcı fikir Türk ekonomisine kazandırılıyor" dedi.

İlk yola çıkarken amacın Sabancı Üniversitesi'nde üretilen fikri mülkiyetin, teknolojilerin, buluşların, iş fikirlerinin ticarileştirilmesi sürecini yönetmek olduğunu belirten Görgün, fakat gelinen noktada 1 yılda, ilk 6 ayda çok kıymetli projeler hayata geçirdiklerini ve vizyonu genişlettiklerini söyledi.

Bunu salt Sabancı Üniversitesi endeksli kılmak yerine Türkiye'de girişimci olan, teknolojik yenilikçi, iş fikri olan, büyüme potansiyeli vaad eden bütün akademi, endüstri, Ar-Ge yapan unsurları kapsayacak şekilde genişlettiklerini anlatan Görgün, şunları söyledi: "Bu anlamda biraz daha vizyonu geniş tutarak bütün Türkiye sathına yayılan bir yapı kurguladık. İnovent olarak akademi dünyasında, endüstride, teknoloji üreten teknoporklarda, yeni işin peşine koşan fakat o veya bu sebepten dolayı bir yerlerde tıkanmış, iş fikirlerini yakalayıp, onların o tıkanıklarını giderip, paraysa o parayı temin ederek, yönetim desteği ise bizim networkümüz ve üretim gücümüzü ortaya koyarak o eksikliği, tıkanıklığı giderip, dünyaya açılmış şirketler yaratmak hedefiyle yola çıktık."

Çok sayıda ve büyük projenin, çok enteresan noktalara gelme potansiyeline sahip bir dolu projenin küçücük bir destekle çok önemli noktalara gelebilecekken maalesef öldüğünü, raflarda çürüdüğünü ya da bir başkasının alıp gerçekleştirdiğini ifade eden Görgün, "Bunun önüne geçmenin yolu o projenin eksiklerini görüp, o eksiklikleri gidermekten geçiyor. İnovent de bu anlamda kurgulanmış durumda. A'dan Z'ye her aşamasında hocaların, girişimcilerin ve iş fikri proje sahiplerinin yanında yer alarak bunu yapıyor" diye konuştu.

Görgün, İnovent olarak verdikleri hizmet karşılığında para da istemediklerini, kader birliği yaptıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Para yatırıp işçi alıyoruz. Eğer o proje batacaksa bizim de paramız batıyor. Eğer o proje başarıya ulaşacaksa, bizim de o başarıda katkımız varsa, biz o katkıdan nemalanmak istiyoruz. Yani tamamen başarı odaklı bir modelle, kader birliğiyle, girişimcilerle, firmalarla birlikte çalışıyoruz."

Projelere verilen maddi desteğin belirli kriterleri olduğunu, projenin bu kriterleri desteklemesi halinde 150 bin dolara kadar projeye destek verildiğini, iş fikrine ve onun büyüme potansiyeline bağlı olarak bu miktarı artırabildiklerini belirten Görgün, şöyle konuştu: "Risk sermayesi fonumuzun yatırım ölçeği 500 bin dolarla 4 milyon dolar arasında değişiyor. Fakat olağanüstü bir proje, biz çok inanmışızdır ve ikna olmuşuzdur, fakat proje 20 milyon dolar istiyordur, biz onu finanse edebiliyoruz. Yani
yatırımcı networkümüzde, yatırımcı ağımızda projeye göre projenin ihtiyacı olan parayı temin edebiliyoruz."

Yaklaşık 15 proje hayata geçirdiklerini, 2 yılı geçkin sürede 1. yılında Sabancı Üniversitesi'nden 7 yaratıcı fikir sayesinde 7 şirket çıktığını anlatan Görgün, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir üniversiteden 7 proje. Yani Sabancı Üniversitesi'nden mezun olmuş bir öğrencinin projesi varsa, o kıymetli, ticari değeri olan bir projeyse arkasında hocasının desteği, şirketin desteği var. Aynı desteği biz ikinci yılımız itibariyle diğer üniversitelere verdik ve endüstriye açtık. Oradan da bin 200 firmayla temasa geçtik. Üniversitelerle anlaşma yaptık, üniversite teknoparklarıyla işbirlikleri yaptık. Bütün buraları taradık. Onlar içerisinde bizim kriterimize uygun projelere destek sağlıyoruz. İkinci yılımızda da başka üniversitelerden 8 projeyi hayata geçirdik."

 

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 09:53:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?