2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Şafakta başlayan hayat mücadelesi

Adana'da şafak sökmeden yola çıkan tarım işçileri sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çalışmaya başlıyor.

Kazandıkları 15 YTL yevmiye ile ailelerini geçindirmeye çalışan işçiler, zorlu bir hayat mücadelesi veriyor. Açık kasa kamyon ve kamyonetlerle yapılan yolculuk ise işçileri ölüm tehlikesiyle karşı karşıya getiriyor.

Tarım alanlarında çalışanların yoğunlukta yaşadığı, çoğu da yıllar önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerden gelerek Dağlıoğlu, Gülbahçesi ve 19 Mayıs Mahallelerine yerleşen tarım işçileri, sabah saat 04.00'ü gösterdiğinde yollara çıkarak kendilerini götürecek olan araçları beklemeye başlıyor. Kamyon ve kamyonetler geldiğinde ise herkes sırasıyla aracın açık kasasında yerini alıyor. Kimisi ise kasada dizili sandıkların üzerinde yer bulmaya çalışıyor. Tarlalarda ve bahçelerde günde 13 saat kadar çalışan işçiler, ortalama 15 YTL yevmiye alıyor.

Ailede çalışacak başka birinin olmaması nedeniyle de kadınlar fedakarlıkta bulunuyor. Tarım işçilerinin arasında küçük yaştaki çocuklar kadar, yaşı 60'ın üzerindeki insanlar da göze çarpıyor. Kadınların kimisi, eşi iş bulamadığı için kimisi de eşi hasta olduğu için tarlada çalıştığını söyledi. Her gün aynı saatte kamyon ve kamyonet kasalarında tehlikeli yolculuğa çıkan işçilerin bir diğer sorunu ise yevmiyelerinin düşük olması. Sultan Aslan (54), iki oğlunun evli olduğunu ve sadece kendi geçimlerini sağlayabildiklerini, bir diğer oğlunu da askere gönderdiğini ifade ederek, eşinin ise evde hasta yatması nedeniyle kendisinin çalıştığını belirtti. Topladıkları ürünün para etmediğini ve bu nedenle de bazen yevmiyelerini alamadıklarını anlatan Aslan, çalışmak zorunda olduğunu vurgulayarak, "Benim için zor olsa da bundan başka çarem yok" dedi.

Tarlada ve bahçede çalışan erkekler de benzer sorunlardan şikayetçi olduklarını söyledi. İşsizlik nedeniyle kendi mesleğini bırakmak zorunda kaldığını anlatan bir tarım işçisi de, kirada oturduğunu ve annesiyle birlikte üç kardeşine de kendisinin baktığını ifade etti. Geçim sıkıntısı nedeniyle ağır çalışma şartlarına katlandıklarını anlatan tarım işçileri, başka çarelerinin olmadığını vurgulayarak, "Yöneticilerin sesimizi duymasını istiyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 11:21:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sedat IP: 88.254.236.xxx Tarih : 8.06.2008 20:36:40

ALLAH HERKESE KOLAYLIKLAR VE BOL KAZANÇ NASİP ETSİN