4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sağlam: 'Adana seçimleri yenilensin'

AK Parti Adana İl Başkanı Mehmet Sağlam, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararının ardından 'Hodri meydan' diyerek seçimlerin yenilenmesini istediğini belirterek, "CHP, MHP ve AK Parti'nin belediye meclis üyeleri istifa etsin, seçime gidip pehlivanları er meydanında görelim" dedi.

Sağlam, partisinin il binasında yaptığı basın toplantısında, 29 Mart yerel seçimlerinden sonra Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı Aytaç Durak'ın kazandığı seçimin şaibeli olduğunu ve Adana seçimlerinin kamuoyu vicdanını rahatsız ettiğini ileri sürdü. Adana seçimlerinin aradan 1 ay geçmesine rağmen hala gündemde olduğunu belirten Sağlam, seçime şaibe karıştığı için ilçe seçim kurullarına başvurduklarını, son olarak da YSK'ya gittiklerini söyledi. Sağlam, YSK'nın seçimlerin iptal edilmemesi yönünde karar verdiğini, bu kararın kesin olduğunu ancak buna rağmen kamuoyu vicdanının rahatsız olduğunu iddia etti.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Sağlam, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal'ın bir basın toplantısı yaparak MHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak gibi seçimlerde yakılan oylar hakkında açıklama yaptığını belirterek, "Faruk Bal 40 yıllık avukat olduğunu ve seçimlerden sonra fazla çıkan pusulaların yakıldığını söylüyor. Aynı şeyi Sayın Durak da söylüyor. Ancak 40 yıllık hukukçu Sayın Bal yanılıyor. 298 sayılı oy verenlerin sayısının kontrolüyle ilgili yasanın, kullanılmayan birleşik oy pusulaları ve zarflarını içeren 97. maddesine göre oy zarflarından veya birleşik oy pusulalarından kullanılmayanlar sayılır. Oylarını veren seçmen sayısına eklenir ve böylece kurula teslim edilen zarf veya birleşik oy pusulalarına uygun olup olmadığı tespit edilir. Kullanılmayan zarflar veya birleşik oy pusulaları bir paket halinde mühürlenir ve üzerine sayısı yazılır. Bundan sonra sandıktan çıkacak oy pusulalarının konmasına mahsus torbanın boş olduğu tespit edilir. Bütün bu işlemler tutanağa geçilir. Aynı yasanın 98. maddesine göre de sandığın açılması ve zarfların sayımı şöyle belirlenmiştir: Zarflar oy veren seçmen sayısı ile karşılaştırılır. Bu zarfların sayısı oy veren seçmen sayısından fazla çıktığı takdirde, bütün zarflar tek tek elden geçirilerek 77'inci maddeye göre çift mühürlü olmayan ve belli şartlara uygun bulunmayan veya herhangi bir işaret, imza veya mührü taşıyacak 103'üncü madde gereğince seçmenin kim olduğu belirtilen zarflar ayrılır. Bunların düşülmesi fazlalığın giderilmesine yetmediği
takdirde, kurul başkanı kalan zarflar arasında fazlayı karşılayacak sayıda zarfı gelişigüzel çekerek ayırır. Ayrılan zarfların sayısı tutanağa geçirilir ve bu zarflar açılmadan derhal yakılmak suretiyle yok edilir. Bütün bu işlemler tutanağa geçilir. Yasa bu kadar açık belirtmişken Bal, hukukçu olmasına rağmen görüntüleri yalanlayarak, pusulaların yakılabileceğini söyledi. Oysa pusulalar yasada zarflar açılmadan yakılır diyor. Biz burada hukuk ihlal edildiği için itirazda bulunduk" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Adana seçimlerinde şaibe olduğunu ve belediyede şaibeli belediye başkanının oturduğunu söylemesinden sonra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın açıklamalar yaptığına dikkat çeken Sağlam, şunları kaydetti:

"Durak, seçimlerin hemen ardından vatandaş sokağa dökülürken, seçimde şaibe olduğu söylenirken adeta saklanırken, YSK'nın seçimlerin iptal edilmemesi yönünde açıklama yapması ve Başbakan'ın açıklamasından sonra ortaya çıkarak seçimlerin iptal edilmesini söyleyerek 'Hodri meydan' diyor. Tamam hodri meydan. CHP, MHP ve AK Parti'nin meclis üyeleri istifa etsin, seçime gidelim. Seçimlerin iptal olması ya da yeni bir seçime gitmenin tek yolu budur. Meclis üyeleri ve Durak istifa ederse 60 gün içinde seçime gideriz. Gerekirse ilçelerde de seçime gedilsin. Biz Adana'da şaibenin ortadan kalkması ve kamuoyu vicdanının rahatlaması için seçime varız. İşte hodri meydan, pehlivanlar çıksın ortaya."

Sağlam, Durak'ın son günlerde Başbakan'ın kendisine taktığını söylediğini ifade ederek, "Başbakan'ın bana bu kadar taktığını bilseydim seçimlere katılmazdım diyor. Başbakan Durak'a takmadı. Durak'ın ayrıca takılacak bir şeyi yok. Biz Durak'la yaşadığımız şeyleri Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile de yaşadık. Ancak Başbakan çıkıp da Fakıbaba ile ilgili bir şey söylemiyor. Çünkü Başbakan Durak'a değil, şaibeye, kamuoyu vicdanının rahatlamasına taktı" dedi.

Durak'ın AK Parti'yi devletin imkanlarını kullanmakla suçladığını hatırlatan Sağlam, AK Parti'nin Adana'da değil, Türkiye'nin hiçbir yerinde devlet imkanlarını kullanmadığını söyleyerek, "Durak kendi yaptığı suçu bize yüklemeye çalışıyor. Biz hiçbir yerde devlet imkanını kullanmadık. Ancak Durak bizzat belediye imkanlarını ve belediye binasını kullandı. Belediye binası MHP'nin seçim bürosu oldu. Belediyeye yıllarca siyaset sokmadığını ve sokmayacağını söyleyen Durak, belediyeye seçim sonunda MHP bayraklarını astı. Bu bir suçtur. Ayrıca belediyeye ait olan itfaiye araçlarını seçim sürecinde sürekli kullandı" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 14:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?