4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sağlıkçılardan "no minute"

Adana Numune Hastanesi Acil Servisi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, "iş güvencesi, can güvencesi, mesleki bağımsızlık güvencesi, herkese eşit ve ücretsiz sağlık güvencesi" için "no minute" dedi.

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Mete, beraberindeki sağlık çalışanlarıyla birlikte Numune Hastanesi Acil Servisi girişinde yaptığı açıklamada, ekonomik krizin giderek derinleştiğini, işten çıkarmaların çığ gibi yayıldığını belirtti. İşten çıkarılan yüz binlerce insanın sosyal güvencesini de kaybettiğini ifade eden Mete, "Aynı zamanda Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini ödeyemediği için hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu ailesinin sağlık hakkı yok oluyor. GSS kapsamındaki yurttaşlarımız ise
her gün yeni kısıtlamalarla karşılaşıyor; gittikleri hastanelerde yeni 'katılım payları', yeni 'ilave ücretler' ödemek zorunda kalıyorlar" diye konuştu.

Hükümetin, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nı uygulamakta ısrar ettiğini vurgulayan Mete, şöyle devam etti:
"Bu ısrarın sonucunda, hekimlere, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet günden güne artıyor, paran kadar sağlık hizmeti anlayışı yerleştiriliyor, hastaneler ticarethaneye, sağlık çalışanları taşeron şirket personeline, hastalar müşteriye dönüştürülmeye çalışılıyor. Hekime kesintisiz mecburi hizmet, bütün sağlık çalışanlarına emekliliğe yansımayan belirsiz ücret, yoğun nöbetler ve angarya, taşeron sağlık işçisine 40 yaşında işsizlik dayatılıyor. Türkiye, sağlık ve hekimlik ortamı bugün gündemde olan olumsuzlukların ötesinde yeni ve ne yazık ki olumsuz gelişmelere gebedir. Bütün belirtiler yerel seçimler sonrasında sağlık çalışanlarını ve vatandaşları çok daha zor günlerin beklediğine işaret ediyor."

Sağlık çalışanları olarak, sağlık alanında yaşanan bu erozyona, yıkıma, olumsuz gidişe "dur" demek için eyleme geçtiklerini ifade eden Mete, "Doktorlar, hemşireler, biyologlar, laborantlar, hastabakıcılar, taşeron firma çalışanları, kısacası tekmil sağlık çalışanları; 'iş güvencesi, can güvencesi, mesleki bağımsızlık güvencesi, herkese eşit ve ücretsiz sağlık güvencesi' için 'no mitunte' diyoruz" ifadelerini kullandı. Sağlık çalışanları, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 15:42:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?