4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sağlıkçılardan taşeronlara tepki

Türk Tabipler Birliği İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol Başkanı Dr. Ceyhan Akkaya, taşeronlaşmanın ülkedeki iş yaşamını tahribata uğrattığını söyledi.

Türk Tabipler Birliği İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol Başkanı Dr. Ceyhan Akkaya, Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu'nca, SGK Adana İl Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasında, önümüzdeki dönemde ilaç ücretlerine yapılacak zamlar ve halkın malı olan kamu hastanelerinin de satılıp özelleştirilmesiyle tamamlanması düşünülen Sağlıkta Dönüşüm Programı sonucunda, insanların en temel sağlık hizmetlerine ulaşımının daha da zorlaşacağını söyledi.

2007 yılı SGK istatistiklerine göre Türkiye'de 80 bin 602 iş kazası, bin 208 meslek hastalığı vakası meydana geldiğini belirten Akkaya, bunlardan bin 44'ünün ölümle sonuçlandığını dile getirdi.

Taşeronlaşmanın ülkemiz iş yaşamında tahribat meydana getirdiğini iddia eden Akkaya, "Adana Numune Hastanesi'ndeki taşeron şirketten 166 işçinin işten çıkarılmasıyla yaşamaktayız. Tüm bu olumsuz rakamlar ve bilimsel raporlara rağmen ülkemiz işçi sağlığı ve iş güvenliği alanı da AK Parti iktidarının uygulamakta olduğu sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde piyasaya açılarak, sağlık sermayesine yeni bir olanak ve rant kapısı haline getirilmek istenmektedir" dedi.

Bilimsel araştırmalar ve istatistiklere göre iş kazaları ve meslek hastalıklarının en önemli nedeninin taşeron sistemi olduğunu vurgulayan Dr. Ceyhan Akkaya, İş Sağlığı ve Güvenlik Yasası ve Yönetmeliğini eleştirirken şunları söyledi:
"İşçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerini de tümüyle taşeronlaştıracak bu yönetmelik taslağını kabul etmiyoruz. ILO Sözleşmelerine, Anayasaya, ulusal yasa ve yargı kararlarına aykırı bu düzenlemelerin, ülkemiz iş yaşamındaki sorunlara çare olamayacağına inanıyor, Çalışma Bakanlığı'ndan bu taslağı geri çekmesini talep ediyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 16:30:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?