2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Sahte güneş gözlüklerine dikkat!

Güneş gözlüğü seçimi yaparken dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, sahte güneş gözlüklerinin renginden dolayı gözbebeklerini fazla büyüterek gözün güneşin zararlı ışınlarına maruz kalarak kalıcı zararlara hatta körlüğe yol açtığını kaydediyor.

Özel Çukurova Göz Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Halil Aksu, halk arasında güneş gözlüğü kullanımının gittikçe arttığını belirterek, "Güneş gözlüğü satın alırken, uzun dönemde göz sağlığını maksimum koruyacak güneş gözlükleri seçilmelidir. Aksi halde sahte güneş gözlükleri koruma sağlamadığı gibi göze zarar vermektedir. Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür. Böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri sızar. Eğer yüzde 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan gözlükleri kısa süreli takarsak güneşin zararlı ışınları gözümüzde kızarmaya, uzun süreli kullanılması halinde ise gözde kalıcı zararlara, hatta körlüğe bile neden olabilir. Ayrıca sahte güneş gözlükleri trafik ışık renklerinin algılanmasında güçlük meydana getirebilir. Bu da sürüş güvenliğini bozar ve kazalara sebep olabilir" dedi.

Güneş gözlüğü alınmadan önce mutlaka doktor muayenesinden geçilmesi gerektiğini kaydeden Aksu, "Şu anda dünyada 16 milyon insan katarakt sebebiyle kör olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmalarına göre bu insanların yüzde 20'sinde ultraviyole ışınlarına maruz kaldıkları için katarakta bağlı körlük oluşmuştur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 11:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?