4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Saimbeyli kirazı yüzleri güldürecek

Saimbeyli Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Uyanık, kiraz hasadının bir hafta önce başladığını belirterek, "Saimbeyli'de 5 bin 500 dönüm arazide üretilen kirazdan bin ton rekolte bekliyoruz. Kirazımızın yüzde 70'i ihraç ediliyor" dedi.

Bu yıl iklim koşullarının elverişli olması ve dolu ve benzeri sıkıntıların yaşanmaması nedeniyle, kirazda kalite ve rekolte üreticinin yüzünü güldürdü.
Saimbeyli Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Uyanık, Saimbeyli'de kiraz hasadının bir hafta önce başladığını söyledi.

Türkiye ve dünya pazarına gönderilen en kaliteli kirazın Saimbeyli çiftçisi tarafından üretildiğini belirten Uyanık, her yıl iç piyasaya sürülen kirazın son yıllarda Ortadoğu'ya yöneldiğini dile getirdi. Bu yıl çiftçinin durumundan memnun olduğuna dikkat çeken Uyanık, "Kiraz üreticisi ortalama 2 ila 3,5 TL arasında kirazını dalında satıyor. Geçen sene 4 TL üzerinden gidiyordu. Bu yıl
iklim şartlarının elverişle geçmesiyle büyük oranda üretim yapıldı. Geçen sene 3 ton kiraz çıkan bahçeden bu yıl 7 ton kiraz toplandı" dedi.

En düşük 2 TL'den alıcı bulan kirazın Saimbeyli'ye 2 milyon TL kazandırdığını belirten Uyanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Saimbeyli'de yaklaşık 220 bin ağaç var. Bu sayıyı daha yukarılara çekmek istiyoruz. İlçemizde bu yıl bin ton rekolte bekleniyor. Bu rakamın 700 tonu ihracata gidiyor. Yaklaşık 300 tonu ise iç piyasaya gönderiyoruz. Yani yaklaşık olarak Saimbeyli'de üretilen kirazın yüzde 70'i ihraç ediliyor. Rusya kapısı kapalı olduğu için kuzeye çıkamıyoruz. Irak'a ihracat yapıyoruz. Kıbrıs üzerinde Ortadoğu ülkelerine büyük oranda kiraz ihracatı yapıyoruz. Saimbeyli kirazı Avrupa'nın belli başlı nadir ülkelerine de gidiyor."

Ahmet Uyanık, Saimbeyli'de 5 bin 500 dönüm arazide kiraz üretimi yapıldığını belirterek, "Hazine arazilerinin kiraz üretimine açılarak bu rakamın 10 bin dönüme çıkarmayı hedefliyoruz. Hazine arazileriyle ilgili büyük sıkıntı var. Saimbeyli'nin kirazın merkezi olmasını arzuluyoruz" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 11:49:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?