3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Şakirpaşa Konağı kaderine terk edildi

Mustafa Kemal Atatürk'ün Mondros Mütarekesi'nden sonra Adana'da 11 gün kaldığı ve Kurtuluş Savaşı öncesi direnişi başlattığı Şakirpaşa Konağı, satılamayınca çürümeye terk edildi.

Osmanlı yönetiminin egemen kılmaya çalıştığı politikaları fazlaca dikkate almamakla bilinen Vali Şakir Paşa, "Hacı Seyit'in Bağı" olarak bilinen ve bugünkü adıyla Şakirpaşa olan semt girişine kendi adıyla anılan bir konak yaptırdı. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı öncesi kaldığı o dönemde Aliye Yerdelen'in mülkiyetinde bulunan konakta önemli görüşmeler yaptı.

Mustafa Kemal Atatürk, bir haftayı geçen temasları sonucunda kurtuluş için karamsar olmayan ve müspet düşüncelere sahip kişilerle 8 Kasım 1918 tarihinde Şakirpaşa Konağı'nda toplantı yaptı. Toplantıda Mustafa Kemal Paşa bu kişilerle son durumu görüştü.

Atatürk daha sonra da 30 Ekim-10 Kasım 1930 tarihleri arasında tekrar bu konakta misafir edildi yine bu konakta önemli devlet meselelerini görüştü. Atatürk'ün Mondros Mütarekesi'nden sonra Adana'ya gelerek 11 gün kaldığı tarihi Şakirpaşa Konağı, kaderine terk edilerek her gün biraz daha çürüyor. Oysa Atatürk'ün o dönemde sadece birkaç gün kaldığı şimdiler de Atatürk Müzesi olarak kullanılan ev, restore edilerek müze haline getirildi. Ancak Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı örgütlediği Şakirpaşa Konağı çürümeye terk edildi.

Türkiye'nin yakın tarihine şahitlik eden, önemli kararlara ev sahipliği yapan Şakirpaşa Konağı, 1998 yılındaki Ceyhan merkezli depremde hafif hasar gördü. Duvarları yer yer çatlayan, çatısı akan tarihi konakta oturanlar binayı boşaltmak zorunda kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı binayı restore etmek için birkaç kez çaba gösterdi ama bu çabalar sonuçsuz kaldı. Şimdi ise sahibi konağını 700 bin dolara satışa çıkardı. Ancak konağa şimdiye kadar alıcı çıkmadı.

Yıllardır Şakirpaşa Konağı önünde şırdancılık yapan Halis Şimşek, konağın tarihi eser özelliğinin bulunması nedeniyle yıkılmadığını, ancak restore de edilmediğini belirterek, konak ve çevresinin Şakir Paşa'dan sonra Aliye Yerdelen adlı biri tarafından sahiplenildiğini söyledi.

Bu ailenin 25 yılı aşkın bir süre Şakirpaşa Konağı'nda oturduğunu anlatan Şimşek, "Benim çocukluğum bu mahallede geçti. Bu mahalleden hiç ayrılmadım. 25 yıl konakta oturan bu aile 1998 yılında meydana gelen Ceyhan merkezli depremden sonra konaktan ayrılmak zorunda kaldı. Ben kendimi bildim bileli Şakirpaşa Konağı vardı. 25 kuruşluk belediye gazozları satıldığı zamanlarda ve çevrede kahve olmadığı için bu konağın olduğu yerde kahve oyunları oynanırdı. O dönemde çevrede sadece birkaç ev vardı. Mahallenin yerinde zerdali, üzüm ve incir bahçeleri vardı" diye konuştu.

Adana İl Kültür Müdürü Osman Arık ise konağın şuan Yavuz Tekeli ve Eril Tekel'e ait olduğunu ve tescilli olduğu için de bir şey yapamadıklarını bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 13:18:48
Güncelleme :4 Aralık 2008 Perşembe 13:23:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?