3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Salçalık biber yüzleri güldürdü

Salçalık biberi ile tanınan Adana'nın Karaisalı ilçesinde, geçen yıla göre artan ürün fiyatı üreticinin yüzünü güldürüyor.

Karaisalı Sebze Üreticileri Birliği (KARSÜB) Başkanı Savaş Karaca, başta Adana olmak üzere çevre illerde kış hazırlıkları kapsamında ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği salçalık Karaisalı biberlerinin, ağustos ayının son haftasında başlayan hasadının sürdüğünü söyledi.

İlçede üretimi yapılan biberin, tamamen salça yapımında kullanıldığını belirten Karaca, biberlerin etli olması, tadı ve kokusu nedeniyle de çok fazla talep gördüğünü kaydetti.

Karaisalı ve köylerinde 10 bin dönüm alanda sebze üretimi yapıldığını, bunun 6 bin dönümünü ise biberin oluşturduğunu anlatan Karaca, “Geçen yıl hasat başında 50-60 YKr'ye satılan biber bu yıl tarlada ilk günlerde 85 YKr'ye kadar alıcı buldu. Yaz sıcaklarının fazla olması nedeniyle verimde kayıplar yaşansa da yüksek fiyat üreticiyi sevindirdi” dedi.

Karaca, biber üreticilerinin bu yıl dönümden 2,5-3 ton verim aldığını da ifade ederek, don olaylarının yaşanmaması durumunda ekim ayı sonlarına kadar sürecek hasattan 18-20 bin ton civarında rekolte beklediklerini bildirdi.

“SALÇASINA DOYUM OLMAZ”

Karaisalı biberinin hem dışının hem de içinin tamamen kırmızı olduğunu belirten Karaca, biberlerin salça oranının ise yüksek olduğunu söyledi.

Değişik yörelerde biber üretimi yapıldığını ancak çoğunun iç kısımlarında beyazlıklar olduğunu anlatan Karaca, “Biberlerin içinin beyaz olması salçanın tadını da olumsuz etkiliyor. Ancak, Karaisalı biberinden yapılan salça, renk ve tadı ile yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Yemeklerin tadına doyum olmuyor” dedi.

Karaca, 4 kilo biberden yaklaşık 1 kilo salça elde edildiğini de sözlerine ekledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 09:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?