29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Salçalık biberin fiyatında düşüş

Adana'da kilosu 1 YTL'ye kadar çıkan salçalık biberin fiyatı, kent dışından ürün getirilmesi ve havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte gerilemeye başladı.

Sezon başında "kuraklık" bahane edilerek kilosu 1 YTL'ye kadar satılan salçalık biberinin fiyatı, Eylül itibariyle semt pazarlarında 700 - 750 YKr'ye kadar düştü. Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde biber satışı yapan esnaf, Ağustos ayında 1 YTL'ye kadar çıkan salçalık biber fiyatlarının, havaların soğumaya başlamasının yanı sıra Bursa, Samsun, Tokat gibi birçok kentten Adana'ya getirilmesiyle inişe geçtiğini, bunun da satışları hızlandırdığını söylediler.

Biber satıcısı Mehmet Akçam, Karaisalı biberini tarlada kilosunu 600 - 620 YKr arasında satın alarak, semt pazarlarında 700-750 YKr'ye kadar satarak sürümden kazandıklarını belirtirken, "Bu yıl aşırı sıcaktan dolayı salçalık biber zarar gördü. Daldaki her 10 biberden 5'i kurudu. Ürün fazla olmayınca sezon başında fiyatlar da yükseldi. Ama şu anda düşüşe geçti. Çünkü, her yerden biber geliyor" dedi.

Salçalık biber fiyatlarının geçen yıla oranla hala yüksek olduğunu belirten Leyla Cıncık da, "Fiyatlar geçen yıla oranla çok yüksek. Geçen yıl kilosunu 320, 330 YKr'ye almıştık. Fiyatların kuraklık nedeniyle yükseldiğini söylüyorlar, ama ben inanmıyorum. Ankara'da, İstanbul'da kuraklık var ama Adana'da kuraklık olmadı. Her yerde baraj ve sulama kanalı var. Bu işi yapanlar da biberi sulu yerlerde yetiştiriyorlar. Kuraklığı bahane edip fiyatları yükselttiler. Yetkililer bu olaya el atarak fahiş fiyatla biber satılmasının önüne geçmeli" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 11:07:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?