3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Saman fiyatı bir yılda üç katı arttı

Buğday hasadının ardından tarlada kalan sapların parçalanmasıyla elde edilerek, hayvan yemi olarak kullanılan samanın fiyatının geçen yıla göre üç katı artış gösterdiği bildirildi.

Çukurova'da devam eden buğday hasadından sonra tarlada kalan buğday saplarının kilosu 15-16 YKr arasında alıcı buluyor.

Yumurtalık İlçe Tarım Müdürü Cihangir Çay, hayvancılıktaki gelişim sayesinde hayvan yemi ihtiyacının daha önce yakılarak yok edilen samana ekonomik değer kazandırdığını bildirdi.

Çay, kilosu 15-16 YKr'den alıcı bulan samanın balyalanmış haliyle ise 4-4,5 YTL'den satıldığını, fiyatının geçen yıla göre üç katı artmasıyla üreticiye yeni bir gelir kapısı olduğunu belirtti.

Çiftçilerin elde edecekleri geliri dikkate alarak, buğdaylarını neredeyse sapının toprakla birleştiği mesafeden biçtirmek yoluyla sapları en iyi şekilde değerlendirdiklerini anlatan Çay, şunları söyledi:

“Çukurova yöresinde elde edilen samanlar, bu yöredeki hayvan yetiştiricilerinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu'dan gelen tüccarlar tarafından da satın alınıyor. Hatta bu yıl ilk kez Konya ve çevresinden gelen alıcılar da görüldü. Oysa, daha önce her yıl buğday hasadı sonrasında Türkiye genelinde anız yangınları gündeme geliyordu. Anız yangını, topraktaki mineralleri öldürmesinin yanı sıra çevreyi ve doğayı da kirletiyor, sıçrayan kıvılcımlarla orman yangınlarına yol açıyordu. Toprağını saplardan arındırmak için anız yangını çıkaranlara ağır para cezaları uygulanmasına rağmen sorun çözümlenemiyordu. Bu açıdan bakıldığında samanın kazandığı ekonomik değerin bir değil, birden fazla getirisi oldu, hem çiftçinin yüzü güldü hem çevre kurtuldu. Saman ticareti, daha önce toprağa ve çevreye zarar veren anız yakımını da önledi.”

Çay, tüm bunların yanı sıra saman ticaretinin istihdam da yarattığını, saman biçme makinesi kullananlar ile saman doldurucu olarak çalışanların artık işsiz kalmadıklarını sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 17:49:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?