2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Sanayici kendi elektriğini üretiyor

Elektriğe yapılan yüzde 22'lik zamdan büyük oranda etkilenen Adana'daki sanayiciler, yeni tasarruf tedbirleri için plan ve strateji geliştiriyor.

Ulutaş Şirketler Grubu bünyesindeki Türkiye'nin köklü tekstil işletmelerinden Mensa Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş, enerji tasarrufuna yönelik yeni yatırımlar yaptıklarını söyledi.

Mensa'nın enerji ihtiyacını kendi kojenerasyon tesisinde ürettiğini, dolayısıyla devletin uyguladığı tarifeye göre elektriği yüzde 50 daha ucuz kullandığını belirten Ulutaş, "Kojenerasyon tesisimiz tamamen doğalgaz ile çalışıyor. Doğalgaz dönüşümü ile tasarruf sağlamaya başladık. 2006 yılı içinde 1 milyon dolarlık yatırım yaptık. Şirket içinde kullanılan aydınlatmaların tamamı değişti. Isı kazanımına dönük bazı iyileştirmeler yapıldı. Makinelerle ilgili modernizasyon yapıldı. Dolayısıyla enerji
maliyetlerini düşürmeye yönelik yıllara göre yaptığımız toplam yatırım 20 milyon doları buldu. Bu yatırımlar sayesinde Mensa, enerjideki olumsuzluklardan minimum etkileniyor. Rekabet edebilirliliğimizi de buna bağlıyoruz. Tabii şikayetlere katılmamak da mümkün değil. Doğalgaz fiyatlarının artması nedeniyle yeni yatırımları gündemimize aldık. 1 milyon dolarlık yeni yatırım yine olacak" dedi.

Entegre üretim tesisleri Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan Türkiye'nin köklü tekstil kuruluşlarından Sabancı Holding bünyesindeki Bossa Denim ve Spor Giyim İşletmeleri'nin Planlama ve Koordinasyon Grup Müdürü Ersen Alptekin de, elektriğe yapılan yüzde 22'lik zammın sanayicinin belini bükeceğini ifade etti.

Başta enerjide olmak üzere artan maliyetler nedeniyle sanayicinin rekabet etme şansının azaldığını belirten Alptekin şunları kaydetti:
"2001 krizinin patlak verdiği dönemlerde sanayiciler enerji de dahil olmak üzere tüm kalemlerde tasarrufa gitmişti. O zamanlar biz de normal ışık veren cihazların ampullerini tasarruflu ampullerle değiştirmiş, makinelerdeki motor boylarını küçülmüştük. Sadece aydınlatmaya yönelik 30-40 bin YTL harcamıştık. Şu anda da yine kriz kuşağımızı taktık. Enerji kazanım çalışmaları yönünde çeşitli projeler üzerinde duruyoruz. Enerji anlamında, maliyetleri azaltma bakımından neler yapabiliriz, masaya yatırıyoruz."

Enerji sarfiyatlarını yeniden elden geçirdiklerini anlatan Alptekin, "Cihazları yeniden gözden geçiriyoruz. Kaçak var mı onun tespitini yapıyoruz. Aydınlatma tertibatlarımızı kontrol ediyoruz. Yani tasarruf adına yapılabilecek her şeyi gözden geçiriyoruz" diye konuştu.

Kendi elektriklerini grup bünyesinde üretme yönünde çalışmalarının olduğuna da değinen Alptekin, "Kojenerasyon tesisinin kurulması yönünde holding olarak alınmış birtakım kararlar var. Proje hazır. Henüz hayata geçmedi ama tesisin kurulması halinde holding şirketleri faydalanacak. Birkaç yıl içerisinde devreye girebilir" diye konuştu.

Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kurulu tesislerinde çelik hasır, hazır demir, çelik tel ve galvanizli-galfanlı tel imal edip, ağırlıklı olarak dış pazara çalışan ve 60'a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren Güney Çelik Hasır Demir Mamulleri Sanayi Ticaret A.Ş.'nin Genel Müdürü A. Ferhat Akgüngör ise elektriğe uygulanan yüksek oranlı zamların başta ihracatçıları sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Enerji maliyetleri Türkiye'den daha az olan ülkelerle rekabet etmekte zorlandıklarını belirten Akgüngör, "Böyle olunca Türk sanayicisi ya üretim yapamaz hale geliyor, fabrikayı durduruyor ya da tasarrufa gidiyor. Tasarruf için de en başta elektrik akımının düzenli olması gerekiyor. Sanayicinin, elektrik düzensiz veriliyorsa daha fazla kaybı oluyor. Organize sanayi bölgelerinde şehir içine göre biraz daha düzenli geliyor. Buna karşın, elektrik kesintileri ile karşılaşmıyor değiliz. Böyle olunca üretimde meydana gelen aksamalardan dolayı maliyetler ciddi ölçüde artıyor. Anız yakımı bile elektrik tellerine zarar veriyor, elektrik kesintilerine neden oluyor" şeklinde konuştu.

Akgüngör, tasarruf amacıyla daha az enerji tüketimine yönelten teknoloji kullanımının ve sisteme dönüşümün olması gerektiğine işaret ederek, "İşletme olarak bu işe 4-5 yıl önce başladık. Elektriği kontrollü kullanma yolları arıyoruz. 3 yıl önce 300-400 bin dolarlık yatırım yaptık. Makinelere parçalar ekledik. Eski makinelerimizi modernize ettik. Aydınlatma armatürleri aldık. Pahalı olan ama yüzde 30-40 tasarruflu olanlarını seçtik. Bu da 1 yıl içinde kendini amorti etti zaten. Dolayısıyla tasarrufla geri
dönüşüm önemli. Şu an rakiplerimize oranla yüzde 20-30 enerji maliyetlerimiz daha düşük. En büyük tasarruf için modernizasyonu önemli görüyoruz" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 10:37:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?